Sistemul de pensii se schimbă radical

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat, vineri, că în Monitorul Oficial numărul 454 din 16 mai a.c. a fost publicată Hotărârea de Guvern numărul 496, care aprobă nota de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Noul Sistem Informatic Integrat al Casei Naționale de Pensii Publice”.

Această investiție este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ea face parte din componenta C8 – Reforma fiscală și Reforma pensiilor, jalonul 240.

Sistemul informatic actual va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor, respectiv pensionarilor și asiguraților sistemului public de pensii.

O funcționalitate pe care le va oferi noul sistem informatic integrat al CNPP este crearea Spațiului Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați, utilizatori ai portalului CNPP. Aici, aceștia vor primi informații privind stagiul de cotizare, talonul de pensie, decizia de pensionare.

Ei vor putea depune documente în format electronic spre soluționare, cum ar fi cereri privind acordarea unui bilet de tratament, cereri privind acordarea ajutorului de deces, inclusiv dosarul de pensie în format electronic.

Aplicația e-Talon va emite automat, în format electronic, talonul de pensie. Oamenii îşi vor putea calcula singuri pensia

CNPP propune o soluție integrată pentru managementul documentelor, astfel încât toate documentele adresate instituției să circule în format electronic. Scopul este de a elimina pe cât posibil formatul electric, care provoacă disconfort tuturor.

Va fi creat și un simulator pentru calculul pensiei, oferind astfel oricărui asigurat al sistemului public posibilitatea de a estima propria pensie și de a avea o idee asupra viitorului său statut de pensionar.

Aplicația e-Talon va emite automat, în format electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar. Acest talon electronic are aceeași valoare juridică ca și cel în format electric.

„Este un pas important pe care-l facem privind digitalizarea serviciilor pe care le oferim către pensionari și asigurați, eliminând pe cât posibil disconfortul pe care-l avem cu toții când mergem la ghișeu.

Suntem pe drumul cel bun, facem pași importanți privind reforma sistemului public de pensii mult-așteptată de către toți românii”, a scris, vineri, Daniel Baciu pe contul său de Facebook.