Imediat după primul tur al alegerilor prezindețiale, toate pronosticurile dădeau o prezență mai mică la vot la scrutinul de astăzi. Se vorbea de o demobilizare masivă a românilor după ce în turul al doilea s-au calificat președintele Klaus Iohannis și șefa PSD, Viorica Dăncilă.

Se pare că toate aceste pronosticuri vor fi date peste cap. Prezența la vot se îndreaptă vertiginos spre 50%, iar Diaspora uimește din nou. Au votat deja peste 800.000 de români din afara granițelor și se așteaptă ca prezența să fie la un milion de voturi.

Sociologul Avangarde, Vladimir Ionaș, a făcut dezvăluiri despre răsturnarea de situație din turul secund. Acesta a vorbit la Antena 3 despre surpriza imensă în privința prezenței neașteptate la vot din finalul acestei săptămâni. ”O oarecare surpriză reprezintă prezența din țară, având în vedere vremea nefavorabilă și acalmia dată de această campanie electorală, dar din punctul meu de vedere nu sunt surprize foarte mari cu privire la situația din țară și diaspora”, a spus Ionaș la Antena 3.

Ionaș a vorbit și despre prezența peste așteptări la scrutinul din acest final de săptămână a românilor din străinătate. Diaspora continuă să bată record după record. „Cred că multă lume se aștepta ca lucrurile să desășoare așa. Milionul de voturi din afară poate părea surprinzător dacă ne uităm ce s-a întâmplat la alegerile precedente. Alegerile prezidențiale au devenit un mod prin care românii plecați în afară își arată legăturile cu România”, a spus sociologul Vladimir Ionaș, pentru Antena 3.