Diana Șoșoacă surprinde pe toată lumea! Senatoarea vrea pedepsirea celor care scriu „știri antiromânești”

Senatoarea Diana Șoșoacă dorește pedepsirea antiromânismului cu până la 10 ani de închisoare. Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar a ajuns la Camera Deputaților. Potrivit acestui proiect, o persoană care promoveză în public idei, concepții sau doctrine antiromânești va fi pedepsit cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani și i se vor interzice anumite drepturi.

Persoanele care vor distribui sau vor pune la dispoziția publicului, prin orice mijloace, știri, informații și materiale antiromânești vor fi pedepsiți cu închisoarea de la un an la cinci ani și vor avea numite drepturi interzise.

Cei care confecționează, vând, răspândesc și dețin simboluri antiromânești vor fi pedepsiți cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani și li se vor interzice anumite drepturi. Mai mult decât atât, în proiectul de lege inițiat de Diana Șoșoacă se arată ” „constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiromânesc, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”.

Ce spune senatoarea în expunerea de motive

Senatoarea a notat, în expunerea de motive, că face referire la Emil Cioran, Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Grigore Vieru sau Mihai Eminescu.

„Antiromânismul declarativ e un prim simptom al unor posibile evoluții politice îngrijorătoare. În forma sa activă, acută, favorizată de un context propice, antiromânismul se va concretiza previzibil în acțiuni agresive, îndreptate contra ordinii constituționale și a siguranței naținale”, scrie Șoșoacă în expunerea de motive a proiectului.

„Prezenta iniţiativă legislativă se impune a fi adoptată având în vedere discriminările și jignirile la care sunt supuși românii atât în străinătate, cât și pe plan naţional, atât de către străinii care ne vizitează, cât, mai ales, de minorităţi sau chiar de către românii lipsiţi de orice normă de civilizaţie și respect la adresa României și a cetăţenilor români”, mai explică Diana Șoșoacă.

Amintim că nu este prima dată când un astfel de proeict este depus în Parlament. În urmă cu trei ani, mai mulți deputați de la PMP, PNL, PSD și USR au semnat pentru o lege pentru pedepsirea „antiromânismului”. Ulterior, doi dintre aceștia, respectiv deputații USR Cristian Seidler și Bogdan Rodeanu și-au retras semnătura. Legea a fost respinsă de Senat și se află, de asemenea, la Camera Deputaților.