Racoviceanu, care este senior editor al EVZ, scrie că a „depistat o schemă prin care ministrul Toader reușește să scape din clinciurile în care intră singur. Se discută de demiterea sa iminentă, pac, scoate din joben propunerea de a da o ordonanță care să extindă motivele de revizuire a sentințelor definitive pe motive care au legătură cu protocoalele secrete! N-ai cum să-l mai demiți când el pare că se pregătește să dea o lovitură mortală statului paralel! Altădată, se strânge lațul în jurul gâtului ministrului, zdrang, iese Toader și îi cere lui Klaus Iohannis să îl decapiteze pe Augustin Lazăr, pe modelul Laurei Codruța Kovesi. Și cum să-l mai dai afară, când omul tocmai e încleștat într-o luptă pe viață și pe moarte cu adversarul tău numărul 1?”

Analiza jurnalistului din Evenimentul zilei continuă cu multe alte exemple de momente în care Toader a scăpat ca prin urechile acului, iar concluzie este una logică: „Până la urmă, ăsta ar putea fi secretul supraviețuirii lui Tudorel Toader în ciuda eternei discuții că urmează să fie demis”.

Dar, totuși, când va fi schimbat Toader? Racoviceanu scrie că ”nu cred că acum PSD are nevoie de un ministru precum Eugen Nicolicea sau Florin Iordache, potențialul de proteste fiind crescut după apariția OUG 7, dar nici nu ar apela la unul care să caute ”pacea”, așa cum e Robert Cazanciuc, și el un nume vehiculat drept posibil înlocuitor al lui Tudorel Toader. Cu bune, cu rele, cu o agendă secretă pe teme colaterale, el pare că va fi păstrat. Va fi sacrificat, doar dacă, în prag de europarlamentare, PSD și ALDE vor să facă unele concesii colegilor din familiile lor politice”.

Editorialul poate fi citit integral aici