Sebastian Ghiță a avut prima reacție la România TV după audierea Laurei Codruța Kovesi pentru conducerea Parchetului European.

„E uimitor cum poate să ocolească adevărul. Eu nu știu cum poți să minți aici. Cred că le e rușine celor din Parlamentul European cum au fost păcăliți la selecție. Le-a spus că ea îndeplinește condițiile pentru gradul de procuror de parchet general. Am văzut că a negat decizia CCR. A evitat să răspundă. Multe minciuni prin omisiune. Doamna Kovesi e în slujba unor puteri străine, fie statale, fie supra-statale. Ce se întâmplă la Bruxelles e o încercare de a construi niște organisme supra-statele să domine națiunile, să le elimine oamenii de afaceri, elitele politice, să le înlocuiască cu niște politruci, mumii și, dacă nu suntem atenți, asta se va întâmpla (…)E greu să întrebi în Parlamentul European de Onea și Negulescu, de perchezițiile făcute ilegal și europarlamentarii noștri erau obligați să spună niște întrebări despre o lume așa cum a creat-o doamna Kovesi. Cred că ceea ce se întâmplă la Bruxelles este o încercare de a construi niște organisme suprastatale care să domine națiunile, nu să le ajute sau să conlucreze.

Scorul de 12 la 11 mă face să cred că mulți europeni știu adevărul despre Kovesi. Doamna Kovesi știa dinainte întrebările și avea răspunsurile notate pe foi. La Kovesi s-a încercat un aranjament în PPE.

Favorurile făcute de doamna Kovesi unor ambasadori ai Franței i-au adus decorații și premii. Pentru unii le-aș dori din inimă să ajungă Kovesi la Parchetul European. Vocile celor care au pătit din cauza ei s-au auzit la Bruxelles, altfel ar fi trecut ca gâsca prin apă. Dacă în LIBE obține un vot favorabil, va avea votul Parlamentului European în favoare, dar votul Consiliului va fi împotrivă. Apoi va urma o mediere. Ea a păcălit cu Macovei”, a declarat Sebastian Ghiță, în emisiunea lui Victor Ciutacu, la România TV.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, marţi, în cadrul audierilor pentru funcţia de procuror-şef european că jumătate din viaţă a fost procuror, că nu are nimic de ascuns şi că deputaţii europeni au fost expuşi la informaţii negative despre ea, care însă sunt doar minciuni. Răspunzând unei întrebări, ea a declarat că îndeplineşte toate condiţiile pentru a îndeplini funcţia pentru care candidează.

 

Al doilea candidat audiat în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European pentru postul de procuror-şef european, la care candidează şi fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi, François Bohnert, a fost întrebat de un europarlamentar PSD despre protocoale cu serviciile secrete, iar de Macovei despre rolul procurorului-şef european. Primul candidat, Andreas Ritter, a fost întrebat de europarlamentarul Monica Macovei dacă a instrumentat cazuri de fraudă cu fonduri europene care au vizat demnitari şi dacă au fost presiuni politice.

Europarlamentarul Siegfried Mureşana anunţat, marţi, pe pagina sa de Facebook, că Laura Codruţa Kovesi a câştigat în Comisia CONT, cu 12 voturi. Candidatul din Franţa s-a clasat pe locul al doilea, cu 11 voturi.