Sunt dezvăluiri de ultimă oră despre fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Procurorul român din fruntea Parchetului European le dă mari bătăi de cap escrocilor și politicienilor corupți din Europa. Este concluzia germanilor de la Suddeutsche Zeitung.

Jurnalistii punctează lupta lui Kovesi impotriva abuzurilor din Romania, in perioada 2013-2018, cand a condus DNA, iar Guvernul roman a incercat prin mai multe stratageme sa opreasca numirea sa, inclusiv interdictii de calatorie, interdictii de a discuta cu jurnalistii sau calomnia.

Aceste tactici ale social-democratilor de la Bucuresti, care sunt criticate de Comisia Europeana si de experti deoarece erodeaza statul de drept, au esuat lamentabil. Nemții mai spun că numirea lui Kovesi este o veste buna pentru contribuabili si pentru societatea civila. Publicatia germana aminteste de protestele a sute de mii de romani fata de legalizarea coruptiei care au un efect si la Bruxelles si sustine ca incercarile de santaj nu functioneaza intotdeauna.

Jurnalistii germani mai scriu ca Parchetul European inchide o etapa, iar in acest moment poate investiga in mod independent cand se suspecteaza infractiuni impotriva interesului financiar al UE – cum ar fi frauda, spalarea de bani si frauda transfrontaliera.

De ce este Kovesi cel mai bun candidat pentru aceasta functie? Datorita competentei magistratului si capacitatii de a investiga oameni puternici.

In calitate de sef al Parchetului European, Kovesi trebuie sa construiasca structura noii institutii si sa le arate celor 50 de procurori din subordine cat de importanta este meseria lor.

In acest sens, motto-ul lui Kovesi este increzator: „In final, toti vrem sa traim intr-o societate curata, fara coruptie”.

Sunt mai multe tari care nu participa la aceasta structura din motive traditionale: Danemarca, Irlanda, Suedia si Regatul Unit. Mai sunt si state care refuza sa coopereze, Polonia, dar mai ales Ungaria, desi exista multe indicii ca de subventiile UE beneficiaza adesea persoane apropiate partidelor de guvernare.