Fostul premier social-democrat susține că interesul fundamental al României, atunci când vorbim de politica externă, este să rămână alături de UE și SUA, din rațiuni economice și de securitate, iar politicianul care îi pune pe români să aleagă între cele două este un trădător de țară.

Citește și: Demisie de răsunet în PNL. Anunțul lui Rareș Bogdan

Ponta susține de asemenea că, prin comparație cu Dragnea, el a înțeles de la început că în materie de politică externă nu trebuie să cauți rezolvarea de probleme personale sau avantaje de business, ci să acționezi tot timpul cu gândul la binele țării.

„Am avut ocazia să fiu implicat în decizii de politică externă importante şi am înţeles de la început că în materie de politică externă nu îţi rezolvi probleme personale şi nu foloseşti România să-ţi faci tu un prieten ca să obţii tu un avantaj, să faci o afacere, să fugi într-o ţară sau să-ţi ascunzi banii acolo. În materie de politică externă trebuie să te gândeşti la binele României. Interesul fundamental al României este să fim alături şi de UE şi de Statele Unite ale Americii. Alături de UE, pentru 100 de motive economice, culturale, de educaţie, de sănătate, bani europeni, românii care trăiesc în Europa. Alături de SUA, în primul rând pentru interesul de securitate. Cel care ne pune pe noi, pe români, să alegem între America şi Europa, să ne pună să fim de partea Americii contra Europei sau de partea Europei împotriva Americii, este un trădător de ţară”, a afirmat Ponta.

CItește și: Tensiune la cote maxime pentru Kovesi. Ce urmează să se întâmple

Fostul premier social-democrat susține de asemenea că, dacă în cazul Vioricăi Dăncilă, declarația poate fi pusă pe seama ignoranței, despre Liviu Dragnea se poate afirma că este un trădător de țară.

„În cazul domnului Dragnea, este un trădător de ţară, pentru că, pentru interesele lui strict personale, ne pune pe noi, pe români, să alegem între America şi Europa. Nu trebuie să alegem, trebuie să fim şi cu America, şi cu Europa, pentru că aşa am fost şi ne-a fost bine. Dacă ne pune să alegem e foarte rău, iar asta e chiar cea mai mare ticăloşie care se poate întâmpla – să foloseşti România şi politica externă pentru interese personale,” conchide Victor Ponta.