Iată ce se întâmplă atunci când depui prea mulți bani în cont. Toate băncile reglementate la nivel federal sunt obligate prin lege să raporteze orice tranzacții financiare majore către Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), un birou al Departamentului Trezoreriei SUA.

Băncile sunt obligate să raporteze toate tranzacțiile valutare de peste 10.000 de dolari într-o singură zi

Deși „nu există nicio interdicție generală împotriva manipulării unor cantități mari de valută”, conform FinCEN, băncile sunt obligate să raporteze toate tranzacțiile valutare (depozite, retrageri, schimburi de valută, plăți sau transferuri) de peste 10.000 de dolari într-o singură zi (prin sau în numele unei persoane). Acest lucru este cunoscut drept Raport privind tranzacțiile valutare (CTR).

„Dacă intri într-o bancă și retragi mai mult de 10.000 dolari sau depui 10.000 dolari, imediat banca va trimite un raport”, a explicat un american care a stat de vorbă cu cei de la Moneywise.

CTR-urile sunt cerute în temeiul Legii privind secretul bancar

CTR-urile sunt cerute în temeiul Legii privind secretul bancar (BSA) și au fost stabilite, conform FinCEN, pentru a „proteja industria financiară de amenințările date de spălarea de bani și alte infracțiuni financiare”.

Pentru a respecta legea CTR, instituțiile financiare trebuie să colecteze anumite informații de la clienți, inclusiv numărul de securitate socială și o copie a permisului de conducere sau a unui alt act de identitate emis de guvern.

Nu încercați să evitați CTR-urile

Mai mulți americani au vrut să știe ce se poate întâmpla dacă ar încerca să evite pragul CTR de 10.000 de dolari, depunând puțin sub această sumă în numerar sau împărțind depozitele în tranșe mai mici. O astfel de tentativă se numește „structurare” și ar putea determina banca să depună un Raport de activitate suspectă (SAR).

„Structurarea” ar putea avea loc prin ceva la fel de simplu, cum ar fi vânzarea mașinii pentru  suma de 15.000 de dolari și apoi depunerea numerarului în două tranșe, de 7.500 de dolari, în aceeași zi, una dimineața și una după-amiaza, către doi angajați diferiți ai băncii.

Cine este găsit vinovat de „structurare”, riscă pedepse civile și penale, inclusiv închisoare de până la cinci ani și o amendă de până la 250.000 de dolari, scrie MoneyWise.

Dar, după cum a subliniat Dean:

„Toate aceste CTR-uri și SAR-uri au ca scop combaterea spălării banilor”.

El a adăugat:

„Concluzia este următoarea: dacă nu faci nimic ilegal sau nu participi la ceva ilegal, poți sta liniștit. Dacă ai mulți bani de depus, poți să o faci! Nu e nimic ilegal în asta”.

Dacă o persoană face depuneri în numerar mai mici, în mai multe zile, dar care însumează cel puțin 10.000 de dolari, acea persoană va fi raportată. Acest lucru se aplică chiar dacă se împart depozitele în mai multe bănci.

Activitatea suspectă care depășește 5.000 de dolari detectată de bancă sau de o instituție trebuie, de asemenea, raportată.

banca banci institutie financiara
Instituție financiară / SURSA FOTO: Dreamstime

Această regulă acoperă doar numerarul?

Deși regula nu acoperă majoritatea cecurilor, include raportarea altor forme de bani, cum ar fi valută străină, cecuri sau ordine de plată. Legea include și titluri de investiții.

Cu toate acestea, pentru cecurile individuale, mandatele de plată sau cecurile de călătorie care depășesc 10.000 de dolari, instituția care emite cecul în schimbul valutei este obligată să raporteze tranzacția către guvern.