Astfel, eurodeputaţii vor dezbate miercuri evoluţiile politice din România cu reprezentanţi ai Consiliului şi ai Comisiei Europene. Referendumul din 29 iulie care viza demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost ulterior invalidat de Curtea Constituţională din cauza neîndeplinirii cvorumului de participare, reaminteşte site-ul PE.

Tot miercuri, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso va prezenta principalele sale proiecte, în cadrul discursului anual privind starea Uniunii. Se aşteaptă ca accentul să fie pus pe măsurile necesare pentru a face faţă crizei din zona euro şi să fie susţinut un buget european pe termen lung ambiţios şi orientat către creştere economică.

Joi, eurodeputaţii vor adopta o rezoluţie prin care avertizează statele membre că uniunea bancară avută în vedere trebuie să fie un proiect ambiţios şi că preferinţele lor actuale în ceea ce priveşte crearea acesteia riscă să trimită un mesaj greşit.

Pe de altă parte, o nouă directivă, care urmează să fie votată marţi în şedinţa plenară a Parlamentului, va introduce măsuri obligatorii în statele membre, printre care renovarea clădirilor publice, programe de economisire a energiei pentru sectorul serviciilor publice şi audituri energetice pentru toate marile companii. În timpul unei dezbateri separate care va avea loc marţi, europarlamentarii vor discuta despre progresele legate de cel de-al treilea pachet privind energia cu comisarul de resort Günther Oettinger.

Toate victimele infracţionalităţii vor beneficia de aceleaşi drepturi de bază pe întreg teritoriul UE şi vor avea de asemenea dreptul la o evaluare a nevoilor speciale, conform unei directive aprobate de Parlament şi de reprezentanţii Consiliului şi care va fi votată în plen miercuri. Servicii gratuite, precum ajutor psihologic sau traducere şi interpretare, vor fi astfel disponibile pentru victime. Aproape 75 de milioane de persoane sunt victime ale infracţionalităţii în fiecare an în UE, reaminteşte site-ul PE.

De asemenea, preşedinţia cipriotă a Consiliului va participa, marţi, împreună cu eurodeputaţii la o dezbatere privind poziţia statelor membre referitoare la bugetul Uniunii pentru anul viitor, la care va fi prezent şi comisarul pentru buget Janusz Lewandowski.

Totodată, Parlamentul European va vota miercuri raportul anual privind politica externă şi de securitate comună, solicitând un adevărat concept strategic pentru acţiunea externă a UE, menit să consolideze coerenţa, consistenţa şi eficacitatea politicii externe a UE. Marţi, în cadrul unei dezbateri cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, eurodeputaţii se vor concentra asupra situaţiei grave din Siria şi asupra evoluţiilor politice din Rusia, inclusiv cazul Pussy Riot.
Sursa: Agerpres