O analiză realizată de MagazinulDeCase.ro arată că dacă în 2007 era mult mai convenabil să fii chiriaş decât să ai propriul apartament, valoarea chiriei fiind mult mai mică decât rata lunară a unui credit ipotecar, în 2009 situaţia s-a schimbat. Acum e mai uşor să fii proprietar decât chiriaş, este concluzia celor de la MagazinulDeCase.ro. Tu ce părare ai?

Analiza MagazinulDeCase.ro a luat ca reper anul 2007. În ultimele 6 luni ale anului 2007, costurile de achiziie ale unui imobil au crescut de la 20% până la circa 45%, determinate de deprecierea leului şi majorarea dobânzilor la credite de la sfârşitul anului.

Studiul presupune compararea preţurilor pentru chirii şi rate lunare ale unui credit imobiliar în trei zone generale din Bucureşti: Ultracentral, Central şi Cartiere. Pentru Ultracentral au fost alese zonele Unirii, Victoriei şi Dacia, pentru Central lista a cuprins Tineretului, Cotroceni şi 1 Mai, iar pentru Cartiere au fost incluse Militari, Rahova şi Colentina.

Două scenarii: cu sau fără avans pentru cumpărarea casei

Studiul MagazinulDeCase.ro a luat în calcul două scenarii: cel al unui cumpărător care are bani pentru a achita un avans şi cel al unui cumpărător care nu îşi permite acest lucru.

În urma studiului, se observă ca în 2009, faţă de 2007, chiriile au cunoscut o scădere puternică la toate tipurile de imobile pentru toate zonele luate în discuţie. Mai mult, în ambele scenarii, raportul rata lunară/chirie este subunitar în cele mai multe cazuri. Chiria poate fi şi de 1,5 ori mai mare decât rata lunară, pentru un apartament de trei camere în Dacia. Astfel, din 2009 este mai rentabil să devii proprietar decât să stai cu chirie.

DETALII:
Descărcaţi aici analiza completă realizată de MagazinulDeCase.ro.

DEZBATERE:
Cum comentezi: e mai rentabil să fii chiriaş sau să plăteşti rate pentru propriul apartament?