La întrebările tale privind criza alimentară va raspunde, în cadrul unei dezbateri online, Valeriu Steriu, deputat în Comisia de buget, finanţe şi bănci şi fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, calitate în care a participat la negocierile privind aderarea României la UE. Dezbaterea va avea loc joi, 17 martie 2011, începând cu ora 12.
Poţi folosi sistemul de comentarii de pe capital.ro pentru a ne trimite întrebările, iar acestea vor fi publicate atunci când dezbaterea va lua startul.
Discuţia va fi moderată şi nu vor fi publicate comentariile care conţin un limbaj vulgar sau care nu au legătură cu tema abordată.
Cele mai importante înterbări:
1. Romanii sunt obisnuiti sa stea la coada la alimente…Au tacut din gura cand li s-au taiat salariile cu 25%…au tacut din gura cand Basescu-Boc au stabilit CAS la 5.5 la suta pentru toate veniturile pensionarilor…Asa ca de ce nu ar sta la coada in continuare? Ca doar le place…
V.S. Eu spun ca perioada cozilor la alimente precum inainte de 89 a apus. Mai gasim situatii speciale – promotii, deschideri de magazine – cand regasim astfel de situatii, dar atat. Cand e coada la ceva inseamna ca e cerere si apar solutii pentru a produce imediat mai mult.

Am vazut la TV cozi mari in alte state la lansare unor produse noi… vezi la IPAD2…
2. Se tot vobeste despre taxarea pamanturilor nelucrate, dar costurile pentru noi agricultori sunt tot mai mari.
Motorina a depăsit 5 lei/litru, iar subventia a vedem tot mai rar sau chiar deloc.
Credeti ca e o varianta buna sa fie pusa taxa pe parloaga?
V.S. Nu agreez ideea taxei pe terenul nelucrat. Dar sunt de acord cu taxe si impozite pe terenul agricol asa cum este in toata lumea..
Subventiile TREBUIE sa ajunga la toti cei care lucreaza corect terenul agricol.
3. Cum se face ca nimeni nu plateste pentru ca agricultura romaneasca a ajuns in groapa? Unde s-au dus toate subventiile? Ce au facut agricultorii cu banii? Nu i-au investit?
V.S. Subventiile europene sunt verificate foarte precis si sansele ca ele sa fie fraudate sunt relativ mici. ele se acorda in general dupa ce fermierul a pus de la el banii atat pentru investitie sau pentru productie. ele sunt acordate indiferent de eficienta operatiunii economice a a fermierului.
Erorile politice privind fragmentarea agriculturii la inceputul anilor 90… va las sa hotarati Dvs cum pot fi platite…
4.  Spuneti-mi va rog trei masuri concrete care ar trebui luate urgent pentru a face fata situatiei.
V.S. In primul rand ne trebuie o viziune: ce vrem sa facem cu agricultura Romaniei. Incotro o ducem pe 5 ani , pe 10 ani, pe 50 de ani. Fara a filosofa mult trebuie stabilite cateva directii clare si lipsite de intrese politice. Vrem produse agricole, vrem energeie verde, vrem paduri. Cat facem din fiecare.Cum le facem si cu ce bani.
Termene precise si programe si proiecte simple si eficiente. Suna cam teoretic, dar fara un plan calr nu dezvolti actele normative clare. Avem ceva in acest moment, e vorba de PNDR ( plan national dezvoltare rurala) dar este conceput strict pentru fondurile europene, iar Romania nu traieste numai pentru a folosi banii europeni.
Masuri urgente de aplicat ar fi cele legate de :
1. construire silozuri cereale si depozite – prelucrare pentru legume si fructe
2. incurajare / sprijinire asociere fermieri de la productie pana la desfacere produse.
3. promovare – sustinere export pe produsele pe care suntem competitivi.
5. Credeti ca ar fi o solutie pentru noi sa restabilim legaturile comerciale cu rusia si china? Se tot vorbeste in ultimul timp ca este pacat ca le-am pierdut dupa revolutie. Ne-ar putea ajuta?
V.S. Da, este o idee buna si trebuie pusa in practica. Rusia a devenit in ultimii 20 de ani un mare producator si exportator de cereale care aproape ca fixeaza pretul pe piata la unele produse. Cu toate aceste inca importa multe produse ( vin, lactate) pe care le-am putea exporta. Mai ales ca aici exista un deficit comericial urias.
China este o tara foarte bogata azi si care cumpara cele mai multe materii prime, evident si agroalimentare. Paradoxal, pana si orez putem produce pentru China, avem potential si expertiza necesara, ne trebuie doar un set de politici constant aplicate si un plan de incurajare a investitorilor pe acest domeniu.
6. Cat poate agriculura noastra sa produca in mod realist? si in cat timp credeti ca s-ar putea asigura macar jumatate din necesarul de hrana al populatiei tarii?
V.S. Valoarea productiei agricole din Romania a reprezentat in ultimii ani procente de 4-6% din PIB, in functie de anul agricol. Potentialul este stiut ca fiind mult mai mare. Se vehiculeaza mereu ca poate asigura hrana pentru 80 milioane de oameni. Ar fi mai important sa fie asigurate conditii optime ( practic egale cu cele ale fermierilor europeni) astfel incat sa fie asigurat pentru inceput o balanta pozitiva in schimburile comerciale cu produsele agroalimentare, iar apoi sa avem in mod real un export ce se va putea cuantifica in alte milioane de oameni hraniti din Romania.

Te-ar putea interesa și: