România amenință Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră

România amenință Austria. Tema noii amenințări este proiectul de exploatare a zăcământului de gaze naturale din Marea Neagră.

Acesta a devenit un nou subiect pe care România încearcă să îl folosească în disputa diplomatică provocată de veto-ul Austriei, potrivit Financial Times.

Mai precis, austriecii de la OMV sunt coproprietarii zăcământului de gaze Neptun Deep din România. Estimările arată că ar putea furniza 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, începând cu 2027.

Premierul român Marcel Ciolacu a afirmat că guvernul său nu vrea să facă modificări la legea care reglementează vânzările de gaze offshore. În special în contextul opoziției OMV. Atâta timp cât Austria continuă să se opună aderării României la spațiul Schengen.

„Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep şi să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, aşa cum România va continua să-şi susţină argumentele privind aderarea la spaţiul Schengen inclusiv în instanţele europene, dacă Austria nu îşi schimbă poziţia”, anunța Marcel Ciolacu după întâlnirea cu o delegație a OMV la București, pe data de 18 septembrie.

Totul a fost complicat de faptul că OMV a dat în judecată România în luna iunie. Procesul se derulează la o curte internațională de arbitraj. El vizează modificarea adusă legii care reglementează vânzările de gaze offshore.

Modificarea asigură Guvernului posibilitatea unui drept de veto asupra contractelor private în „situații de urgență”. Statul român controlează jumătate din Neptun Deep. OMV Petrom controlează cealaltă jumătate.

Vă amintim că Ciolacu a amenințat și că va da în judecată Austria. El spune că va cere despăgubiri pentru că statul a ținut România în afara spațiului Schengen pentru mai mult de 10 ani.

Ministrul român al Energiei a declarat pentru Financial Times că veto-ul Vienei „a părut o decizie politică … care nu a avut nimic de-a face cu pregătirea țării noastre”.

OMV a făcut lobby pe lângă guvernul austriac în favoarea României

Compania OMV nu a comentat partea politică a disputei, reprezentanții ei au precizat că România va adera în curând la zona Schengen. Ba chiar a făcut lobby pe lângă guvernul de la Viena pentru acest lucru. OMV este cel mai mare contribuabil din România, aducând aproximativ 7% din veniturile fiscale în 2022.

Un oficial al companiei austriece a exprimat lipsa de îngrijorare cu privire la amenințările provenite de la București. Proiectul de gaze din Marea Neagră este considerat a fi în siguranță, datorită importanței sale critice pentru securitatea energetică a României și a Uniunii Europene.

Între timp, se vorbește despre o amânare a exploatării zăcămintelor de la Neptun Deep.

Situația complicată de război din Marea Neagră, inclusiv tensiunile geopolitice și provocările de securitate, ar putea să întârzie și mai mult proiectul de explorare a zăcământului Neptun Deep. Cu atacuri și conflicte în zonă, planurile de construcție și producție programate pentru viitor ar putea fi afectate, ceea ce ar face ca data estimată pentru punerea în funcțiune a zăcământului să fie amânată până în 2027.