Consiliul de Stabilitate Financiară (Financial Stability Board, FSB) a lansat în martie 2010 o iniţiativă menită să încurajeze ţările să adere la regulile internaţionale de cooperare şi schimb de informaţii în domeniul financiar, scrie Agerpres.

"Pieţele financiare acţionează la nivel mondial şi, în consecinţă, o carenţă în cooperarea internaţională şi schimbul de informaţii poate compromite eforturile autorităţilor de reglementare sau de supraveghere pentru a se asigura că legile şi reglementările sunt aplicate", a precizat FSB într-un comunicat.

FSB a fost desemnată de ţările din G20 să acţioneze în vederea reglementării sectorului bancar şi financiar. Organizaţia nu are decât rolul de a face propuneri, membrii săi având răspunderea de a pune în practică măsurile adoptate în special în cadrul acordurilor ‘Basel III’.

Consiliul de Stabilitate Financiară a evaluat aproximativ 60 de jurisdicţii, inclusiv pe cei 24 de membri care alcătuiesc FSB.

În urma acestei evaluări, 41 de ţări, dintre care 17 membre ale FSB, au demonstrat un ataşament suficient de puternic faţă de normele definite de autorităţile de reglementare.

Printre aceste ţări, unele mai figurau, în 2009, pe lista gri a paradisurilor fiscale întocmită de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), îndeosebi Insulele Virgine Britanice, Insulele Caiman, Gibraltarul, Liechtensteinul şi Elveţia.

Circa 18 ţări au întreprins acţiuni sau au demonstrat un progres notabil în aplicarea acestor reguli.

Numai două state nu au deschis până în prezent dialogul cu FSB, şi anume Libia fostului dictator Muammar Gaddafi şi Venezuela.