Pe litoral s-au cazat până acum în acest sezon estival aproximativ 600.000 de turiști, la jumătate față de numărul total de anul trecut când în tot sezonul au fost aproape 1,5 milioane de turiști.

Vremea instabilă din iulie dar și faptul că românii care au fost anul trecut au avut vreme ploioasă a dus la amânarea concediilor pentru august sau alegerea unor destinații externe.

Astfel, operatorii din turism speră ca în luna august să fie o vreme frumoasă care să atragă turiștii. Până acum, cea mai mare parte a cazărilor au constituit-o pachetele și excursiile de weekend, tradiționale deja pe litoral.

Se pare că tichetele de vacanță nu au ajutat până acum prea mult din cauza faptului că mulți turiști au preferat să aștepte să vadă cum vor fi condițiile meteo sau au ales destinații ca Turcia, Grecia au Bulgaria.

Astfel, este de înțeles de ce miza turismului pe litoral este august și primele două săptămâni din septembrie când are loc și programul Litoralul pentru toți.

Operatorii au avut deja mai multe discuții cu ministrul Educației Ecaterina Andronescu pentru amânarea cu o săptămână a deschiderii anului școlar, de la 9 septembrie la 16 septembrie deși Federația Elevilor se opune.

Amânarea deschiderii anului școlar ar asigura un aflux mai mare de turiști care vor veni cu familiile să profite și de prețurile mai mici din acea perioadă.

INS arată că înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada ianuarie-mai inclusiv au însumat 8,415 milioane în creştere cu 9,9% faţă de cele din aceeași perioad din 2018, iar durata medie a şederii a fost de 1,9 zile la turiştii români şi de două zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în primele cinci luni ale anului a fost de 26,5% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 2,5 puncte procentuale faţă de 2018. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (33,6%), spații de cazare pe nave (23%), hosteluri (20,1%), vile turistice (19,4%), pensiuni turistice (18,6%) şi bungalouri (17,1%).