Actori, profesori și membri ai Bisericii ortodoxe, au protestat miercuri, în Rusia, împotriva deciziei de încarcerare pe nedrept a manifestanților.

Începând cu luna septembrie, șase persoane au fost condamnate de tribunalul rusesc la pedepse între doi şi patru ani pentru „violenţe” împotriva poliţiei, comise în cursul manifestaţiilor din această vară în favoarea alegerilor libere sau pentru participarea lor „repetată” la manifestaţii neautorizate.

Condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare a actorului Pavel Ustinov, de 23 de ani, a provocat mobilizarea a zeci de personalităţi din lumea culturii.

Pavel Ustinov îşi susţine nevinovăţia şi asigură că el nici măcar nu participa la manifestaţia neautorizată în cursul căreia a fost arestat în această vară, ci aştepta pur şi simplu un prieten în faţa unei staţii de metrou, potrivit g4media.

Peste 1.000 de persoane, cei mai mulți fiind actori celebri, s-au adunat miercuri la un pichet demonstrativ, în faţa sediului administraţiei prezidenţiale, singura formă de protest care în Rusia nu necesită o autorizaţie prealabilă.

„Aceasta priveşte toată lumea”, a spus actriţa Aleksandra Bortici, cunoscută pentru rolurile interpretate în mai multe filme de mare succes ruseşti, în timp ce regizorul Dmitri Sobolev cerea ca „Pavel şi alţi condamnaţi din greşeală să fie eliberaţi”.

„Eu sunt/Noi suntem ţara întreagă”, au scris manifestanții pe pancarte, referindu-se la mişcarea inedită de sprijin care a permis eliberarea în luna iunie a jurnalistului Ivan Golunov, acuzat pe nedrept pentru trafic de droguri.

O scrisoare deschisă cerând eliberarea lui Pavel Ustinov şi a altor manifestanţi condamnaţi, publicată marţi seara de un ziar religios online, a fost semnată deja de peste 90 de preoţi ai Bisericii ortodoxe.

De asemenea, o altă scrisoare deschisă semnată de aproape 800 de profesori a denunţat la rândul său „ilegalitatea flagrantă” a condamnărilor şi a cerut ca aceia care i-au încarcerat pe manifestanţi să fie judecaţi.

„Este datoria noastră de a ne exprima convingerea că pedepsele cu închisoarea aplicate mai multor persoane în acest caz trebuie revizuite”, se menţionează în această scrisoare deschisă, care consideră condamnarea manifestantului acuzat că a luat parte în mod repetat la manifestaţii neautorizate drept un act de „cruzime fără precedent”.

Imagini difuzate pe reţelele de socializare şi în media, arată membri ai poliţiei antirevoltă, cu cagule, aruncându-se asupra lui Pavel Ustinov în timp ce el stă în picioare, cu un telefon în mână, printre alţi trecători. Acesta este lovit cu bastoane de către poliţişti.

Manifestaţii săptămânale au avut loc în capitala rusă în perioada iulie-august, după interdicţia impusă numeroşilor candidaţi ai opoziţiei de a se prezenta la alegerile locale. Cea mai importantă manifestaţie, la începutul lunii august, a reunit peste 50.000 de persoane în centrul Moscovei.

Au avut loc aproape 2.700 de reţineri, însă majoritatea persoanelor arestate au fost eliberate rapid, în timp ce 15 au fost menţinute în detenţie, dintre care cinci au fost condamnate până astăzi pentru violenţe.