Guvernul a revenit asupra unei hotarari pe care a luat-o in luna decembrie a anului trecut: avocatii si notarii nu vor mai plati taxa pe valoarea adaugata (TVA). Pentru a obtine anularea prevederilor care ii obligau la plata TVA, avocatii au apelat la o forma de protest mai putin obisnuita in bransa: greva. Avocatii si notarii au avut castig de cauza. Mai mult ca sigur ei au beneficiat si de o importanta influenta chiar in interiorul partidelor aflate la putere. Numerosi politicieni sunt avocati, iar TVA le-ar fi stat ca un os in gat. Nu acelasi lucru se poate spune si despre profesori. Este tot mai clar ca greva dascalilor nu le-a adus acestora salariile promise.
Problema nu este a avocatilor. Este firesc ca acestia sa fi incercat sa scape de plata TVA, cu atat mai mult cu cat membrii breslei au venit cu o solida argumentatie. Din pacate, consumatorii de produse alimentare si energie electrica nu se pot apara atat de eficient precum avocatii si notarii. Singurul lucru pe care il pot face oamenii in fata cresterii TVA la produsele alimentare sau introducerea taxei la energie electrica (incepand cu 1 aprilie a.c.) este sa blesteme Guvernul. In fata valului de revendicari, Guvernul a dat castig de cauza celor care au stiut sa-si sustina mai bine interesele. Pe ceilalti i-a fentat.
Problema este a Executivului. Guvernul Isarescu schimba astazi ce a modificat ieri. Si introducerea TVA pe onorariile avocatilor nu este singurul exemplu. Joaca de-a facilitatile este si ea de notorietate. Avantajul unui specialist aflat in fruntea Guvernului ar trebui sa fie ca acesta gandeste inainte de a lua sau de a semna niste decizii. Criza Babiuc a aratat si ea un premier ezitant, incapabil sa tina piept vantului care sufla dinspre zona politica. Daca o va tine tot asa, Isarescu risca sa arunce in penibil ideea de prim-ministru neangajat politic.