În timp ce un consiliu european va pune pe masă la începutul lunii decembrie problema posibilelor sancțiuni împotriva Turciei, Parisul așteaptă „fapte” din partea lui Recep Tayyip Erdogan.

„Nu este suficient că, de două sau trei zile, auzim declarații liniștitoare din partea președintelui”, a afirmat Jean-Yves Le Drian în emisiunea Le Grand Jury RTL-Le Figaro-LCI, duminică.

Ministrul de Externe a reiterat opoziția Franței față de „politica faptului împlinit” a Turciei și a denunțat „voința sa expansionistă”.

Dezacorduri privind mai multe dosare

Între Paris și Ankara, dezacordurile privesc mai multe dosare: Irak, Libia și Siria, estul Mediteranei unde turcii „agresează” două țări membre UE, Grecia și Cipru, Nagorno-Karabah, unde trimit mercenari sirieni.

„Trebuie să ne ocupăm de aceste dezacorduri, dar acest lucru ar necesita voința Turciei. Dar remarcile calomnioase ale lui Erdogan (împotriva lui Emmanuel Macron) nu se pretează dialogului”, a explicat Jean-Yves Le Drian.

Deja foarte proaste, relațiile franco-turce s-au deteriorat și mai mult când Erdogan a condus o mișcare de frondă împotriva Franței în lumea musulmană, ca urmare a republicării caricaturilor cu profetul Mahomed, şi a lansat o acţiune de boicotare a produselor franceze.

Problema urmează să fie evaluată

Transmisă de Paris Europei, problema turcească urmează a fi evaluată în zilele următoare.

Dar, în timp ce președintele turc a cerut sâmbătă Uniunii Europene dialog, făcând campanie în fața partidului său AKP pentru „o cooperare mai puternică cu prietenii și aliații noștri europeni”, ministrul francez de Externe afirmă că Turcia „va fi judecată pentru faptele sale” și nu pentru cuvintele sale. El așteaptă gesturi din partea Ankarei.

„Există unele care sunt ușor de făcut în estul Mediteranei, în Libia. Există, de asemenea, unele care sunt ușor de făcut în Nagorno-Karabah”.

Macron s-a opus provocărilor lui Erdogan

De la interviul său acordat publicaţiei „The Economist” acum un an, în care a vorbit despre „moartea cerebrală” a NATO, zdruncinându-i pe partenerii săi, Emmanuel Macron s-a opus tuturor provocărilor lui Erdogan.

Preşedintele francez încearcă să-i ralieze la politica sa pe partenerii din cadrul UE, dar și din cadrul Alianței Atlantice.

Astfel, subiectul turc a fost abordat de șeful diplomației franceze în timpul vizitei de săptămâna trecută a secretarului de stat american, Mike Pompeo.

Potrivit Parisului, a fost chiar unul dintre puținele subiecte de consens dintre ministrul lui Donald Trump si liderii francezi.

La emisiunea Grand Jury de la RTL, Jean-Yves Le Drian, într-un comentariu rar asupra politicii americane de după alegeri, a denunțat, la fel ca Joe Biden, „incredibila iresponsabilitate” a lui Donald Trump, care refuză să îşi accepte înfrângerea și a cărui echipă exercită presiuni asupra procesului de alegere al Marilor Electori.

„Văd că declarația lui Joe Biden corespunde realității”, a spus el. Respingând termenul de „lovitură de stat” instituțională, a spus că el crede în „soliditatea democrației”, despre care este sigur că „va fi prezentă la rendez-vous”.