Legea nr. 196 din 31 octombrie 2016 reglementează în prezent venitul minim de incluziune. Din septembrie 2023, prevederile acestei legi se vor schimba datorită unui proiect de OUG adoptat astăzi de Guvern.

Ce se schimbă?

Principala modificare prevede că, de anul viitor, venitul minim de incluziune va reuni venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei. Această modificarea ar fi trebuit să intre în vigoare inițial la 1 aprilie 2018, dar termenul de aplicare a fost mutat succesiv și a ajuns să fie 1 septembrie 2023.

Totodată, proiectul prevede majorarea sumelor acordate pentru cei aflați în risc de sărăcie ori excluziune socială și posibilitatea mai multor persoane să beneficieze de acest ajutor.

O altă modificare prevede că dacă refuză de două ori cererile de muncă sezonieră venite din partea primăriei de care aparțin, beneficiarii venitului de incluziune apți de muncă vor rămâne fără acest ajutor.

Potrivit proiectului OUG adoptat de Guvern, componenta venitului minim de incluziune reprezentată de ajutorul pentru familia cu copii se acordă în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat şi numărul de copii din familie.  Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum şi pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:

a) 107 lei, pentru familia cu un copil;
b) 214 lei, pentru familia cu 2 copii;
c) 321 de lei, pentru familia cu 3 copii;
d) 428 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.

Ajutorul pentru familia monoparentală

Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum şi pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:

  1.  120 de lei, pentru familia cu un copil;
  2.  240 de lei, pentru familia cu 2 copii;
  3.  360 de lei, pentru familia cu 3 copii;
  4. 480 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.

Ajutor pentru cei cu venitul de până în 700 de lei

Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună, şi 700 lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:

a) 85 de lei, pentru familia cu un copil;
b) 170 de lei, pentru familia cu 2 copii;
c) 255 de lei, pentru familia cu 3 copii;
d) 340 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.

Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună şi 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:

a) 110 de lei, pentru familia cu un copil;
b) 215 de lei, pentru familia cu 2 copii;
c) 325 de lei, pentru familia cu 3 copii;
d) 430 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.”

Ajutorul se acordă dacă copiii frecventează o formă de învățământ

Totodată, la articolul 19, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) În cazul familiilor care au în întreținere copii de vârstă școlară, ajutorul pentru familia cu copii se acordă în cuantumurile prevăzute la art. 18, cu condiția ca fiecare copil să fie înscris și să frecventeze fără întrerupere o formă de organizare a învățământului preuniversitar, respectiv învățământ cu frecvență, prevăzută de Legea nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția celor care le întrerup din motive medicale.”