Guvernul a aprobat joi proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru crearea cadrului legal prin care tinerii fermieri vor putea obţine, prin concesiune, teren de la stat de maximum 50 de hectare.

„Pe lista suplimentară a şedinţei de guvern, un proiect de ordonanţă de urgenţă, de asemenea, pentru aplicarea unui program inclus în Planul naţional de investiţii şi relansare economică al Guvernului Orban; este proiectul privind instituirea unor măsuri pentru sprijinul tinerilor fermieri. În acest caz se creează cadrul legal pentru a putea concesiona teren din domeniul public al statului pentru instalarea tinerilor fermieri. Aceştia vor putea obţine, prin concesiune, teren de la stat de maximum 50 de hectare”, a declarat Ionel Dancă, la finalul şedinţei de guvern.

Apel de mobilizare către fermierii afectați de secetă

În altă ordine de idei, tot azi, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a făcut un apel la fermierii afectaţi de secetă să se mobilizeze şi depună cererea de plată completată corect până la 15 septembrie 2020. Prin OUG 148/2020 au fost alocaţi 852 de milioane lei pentru plata despăgubirilor fermierilor afectaţi de seceta pedologică severă pentru culturile însămânţate în toamna anului 2019.

„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare face un apel la fermierii calamitaţi să se mobilizeze şi depună cererea de plată completată corect, până la 15.09.2020. Pot depune cerere şi vor primi despăgubiri doar acei fermieri care au suprafaţa afectată de minimum 30% pe fiecare cultură (coloana 2 din cerere, mai mare de 30%)”, se arată într-un comunicat al Alianţei remis joi Agerpres.

Termenul de depunere este de 10 zile de la publicare, respectiv 15.09.2020, inclusiv, iar în zilele libere de sâmbătă şi duminică 5-6 şi 12-13, APIA poate lucra pentru a veni în sprijinul fermierilor, fără a fi luate în calcul la numărarea celor 10 zile.

Ordonanţa de Urgenţă prin care fermierii afectaţi de secetă pot cere ajutoare de stat a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri, după ce a fost aprobată de Comisia Europeană, a declarat Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul ministerului de resort.