Conform noilor măsuri intrate recent în vigoare, au fost aduse o serie de modificări importante la OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată în România. Astfel, o parte dintre companiile autohtone vor avea mai multe obligații în fața clienților din acest an. Totuși, se anunță vești bune la nivel național pentru românii cu card la bancă.

Conf. univ. dr. Marcel Vulpoi, expert contabil, a analizat la începutul anului cele mai importante schimbări survenite în legislație privind Codul Fiscal 2023.

Devine obligatoriu în România! Măsura a intrat deja în vigoare de la 1 ianuarie

Practic, persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, așa cum acestea sunt definite de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.

Prin activitatea de prestări de servicii, în sensul prevederilor de mai sus, se înțelege operațiunea definită la art. 271 alin. (1) din Codul fiscal, transmite Ceccar Business Magazine.

Toate persoanele juridice trebuie să facă asta

Obligația de acceptare de către persoanele juridice menționate mai sus a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările în numerar din cursul anului respectiv au depășit pragul de 50.000 lei.

Totuși, în cazul în care, timp de 2 ani consecutivi, pragul de 50.000 lei nu a fost depășit, entitățile desemnate mai sus nu mai au obligația de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, dar pot opta pentru continuarea acceptării acestor instrumente de plată.

Astfel, drept concluzie, obligația de a se dota cu POS intervine în cazul persoanelor juridice care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, renunțându-se la condiția privind cifra de afaceri mai mare (se leagă obligația de dotare cu POS de volumul încasărilor în numerar).

De asemenea, se reglementează faptul că în categoria prestărilor de servicii pentru care intervine obligația dotării cu POS (în cazul depășirii plafonului privind încasările în numerar) intră orice operațiune care nu constituie livrare de bunuri.