În ianuarie 2023, vor apărea noi reguli în ceea ce privește fiscalizarea bacșișului. Ei bine, atunci când vom merge în restaurante sau baruri, vom putea lăsa bacșiș direct cu cardul bancar. Acest lucru nu era posibil până acum, din cauza unor prevederi speciale.

Bacşişul trebuie fiscalizat, astfel că va putea fi acordat inclusiv cu cardul

Conform Legii 376/2022, bacșișul trebuie fiscalizat, de către restaurante și baruri, de la 1 ianuarie 2023. Având în vedere acest lucru, apare și o prevedere ce permite localurilor să încaseze bacșișurile direct prin plata cu cardul bancar, lucru nerealizabil până acum.

„Pentru operatorii economici [care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – restaurante – și 5630 – baruri și alte activități de servire a băuturilor –], bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia”, scrie în actul normativ.

Potrivit inițiatorilor legii, această măsură a apărut din cauză că în restaurante sau baruri, clienții puteau plăti doar consumația cu cardul, iar bacșișul trebuia lăsat numai numerar.

De aceea, parlamentarii au decis „instituirea obligației de evidențiere pe bonul fiscal a bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia – card, numerar, substitute de numerar”, după cum scrie în expunerea de motive a legii.

Cum va funcționa plata bacșișului de anul viitor?

Înainte de toate, menționăm că bacșișul rămâne opțional, ca și până acum. Înainte de emiterea bonului fiscal, clienții vor primi o notă de plată pe care vor scrie dacă și cât doresc să lase bacșiș.

Cei care vor să lase bacșiș vor avea două opțiuni: să lase bacșiș într-un procent fix (până la 15% din valoarea consumației), sau să lase o sumă mai mare (care poate fi mai mare de 15% din valoarea consumației). După aceea, se va emite bonul fiscal, pe care va fi trecut și bacșișul. Plata consumației se va putea face numerar sau cu cardul.

„Operatorii economici (…) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. (…)

Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacșiș»”, scrie în noua lege.

Dacă nu respectă aceste noi reguli, companiile riscă amenzi de până la 4.000 de lei. Veniturile din bacșiș vor trebui adunate de local, impozitate cu 10% și apoi împărțite salariaților conform unei proceduri interne speciale.