Sistemul de Garanție – Returnare pentru ambalajele din plastic, sticlă sau aluminiu urmează să devină în curând funcțional în România.

Vom plăti o garanție de 50 de bani pentru ambalaj

Acesta presupune că atunci când o persoană cumpără un recipient de băutură, cum ar fi o sticlă de apă sau o doză de băutură răcoritoare de la magazin, va fi obligată să plătească o mică sumă de 50 de bani ca și garanție pentru ambalajul respectiv. Ulterior, dacă returnează ambalajul va primi înapoi acea sumă de bani.

Producătorii, importatorii și comercianții de băuturi din România trebuie să se înregistreze într-o bază de date specifică acestui sistem. Termenul limită pentru implementarea acestui sistem este 30 noiembrie.

Conform ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, această dată nu este negociabilă, deoarece legislația actuală este adecvată pentru punerea în aplicare a acestui sistem și pentru a permite României să aibă un sistem modern și eficient de gestionare a ambalajelor.

„Eu sunt 100% convins că românii ca și cetățenii ceilalți se vor conforma. O vor face din spirit civic, dar și pentru că sunt siguri că efortul le va fi răsplătit. O vor face ca să își recupereze acei 50 de bani opriți garanție”, a declarat Mircea Fechet.

În opinia sa, Sistemul Garanţie-Returnare va rezolva o mică parte din această problemă naţională cu care ne confruntăm.

Amenzi de până la 40.000 lei pentru comercianți

Sistemul de Garanție-Returnare pentru ambalaje îi vizează inclusiv administratorii teraselor și restaurantelor. Aceștia afirmă că se vor conforma acestei măsuri, deși ar fi preferat un sistem automatizat de colectare a ambalajelor. În cazul lor, garanția pentru ambalaj se va regăsi, cel mai probabil, în prețul final al băuturii pe care o servesc.

Comercianții care nu se înregistrează în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare pot primi amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 lei.

România se află la coada clasamentului european în ceea ce privește reciclarea selectivă, după cum arată statisticile. Astfel, doar 12% din cantitatea totală de deșeuri generate anual în țară este colectată selectiv.

Până în anul 2030, România are obiectivul de a recicla 90% din cantitatea totală de deșeuri generate. În caz contrar, țara ar putea să plătească penalități și amenzi conform legislației europene în domeniu.