Stații de monitorizare a aerului, lângă depozitele de deșeuri

Monitorizarea calității aerului este esențială pentru asigurarea unui mediu sănătos pentru cetățeni. Prin proiectul de lege adoptat de Senat, se vor instala stații de monitorizare a aerului lângă depozitele de deșeuri.

Aceste stații vor colecta date care vor fi accesibile publicului și vor fi transmise Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Astfel, se va putea interveni prompt în cazul depășirii limitelor admise de poluare.

Amenzi pentru nerespectarea obligațiilor de monitorizare

Conform inițiativei legislative USR, nerespectarea obligațiilor de monitorizare a calității aerului și de publicare a datelor va fi sancționată. Amenzile contravenționale variază între 40.000 și 80.000 lei.

Oamenii din zonele afectate de poluarea provenită de la gropile de gunoi trăiesc un adevărat coșmar. Mirosurile neplăcute și poluanții din aer îi împiedică să deschidă ferestrele și le afectează sănătatea.

Stop practicilor ilegale care îmbolnăvesc mii de români

Diana Buzoianu, inițiatoarea proiectului, subliniază că acest demers are ca scop asigurarea dreptului tuturor la un aer curat.

„Nu pot deschide geamul la propria lor casă din cauza mirosului de la gropile de gunoi. Sunt mii de români în această situație dramatică. Prin acest proiect de lege, ne propunem să asigurăm dreptul tuturor la un aer curat. Vrem să spunem stop practicilor ilegale care îmbolnăvesc mii de români”, a explicat Diana Buzoianu, iniţiatoare şi vicepreşedintă a comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor, potrivit comunicatului de presă al USR.

De asemenea, Aurel Oprinoiu, președintele comisiei pentru mediu din Senat, susține că inițiativa reprezintă un pas crucial în eforturile de protejare a sănătății cetățenilor și a mediului.

Deșeuri
Sursă foto: Dreamstime

Stațiile de monitorizare vor preveni efectele negative asupra sănătății și mediului

Instalarea stațiilor de monitorizare a calității aerului va permite intervenția promptă și prevenirea efectelor negative asupra sănătății și mediului, asigurând totodată conformitatea cu normele legale.

Senatorul USR Aurel Oprinoiu a punctat că este esențial ca operatorii centrelor de management al deșeurilor să înțeleagă importanța respectării acestor reguli pentru a preveni disconfortul și problemele de sănătate ale populației.

„Operatorii centrelor de management al deşeurilor trebuie să înţeleagă clar că sănătatea oamenilor care locuiesc în apropiere este prioritară şi că groapa de gunoi nu trebuie nici să creeze disconfort olfactiv şi nici să se transforme în focar de probleme de sănătate.

Instalarea staţiilor de monitorizare reprezintă o măsură necesară în combaterea practicilor ilegale din domeniul depozitării deşeurilor, care afectează negativ în mod direct aerul din atmosferă dar şi sănătăţii şi traiului populaţiei din zonele adiacente”, a adăugat Aurel Oprinoiu.

Senatul a adoptat cu 99 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi şapte abţineri iniţiativa legislativă depusă de deputata Diana Buzoianu şi senatorul USR Aurel Oprinoiu.