Mai precis, un proiect de Ordonanță de Urgență pus în consultare de către Ministerul Sănătății propune facilitarea accesului la servicii medicale și contraceptive pentru persoanele care nu sunt asigurate medical. O altă măsură propusă este acordarea unei alocații de hrană.

Ministerul Sănătății a înaintat un proiect important

Proiectul de OUG vizează modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, dar şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Documentul arată că persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat ar putea beneficia de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale.

Alte beneficii vizează prescrierea şi eliberarea medicamentelor contraceptive hormonale, precum şi o alocaţie de hrană.

Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se va aplica și pentru alocația de hrană, conform proiectului.

Documentul propune că persoanele asigurate vor avea acces la activități de fizioterapie

Mai mult, documentul propune că persoanele asigurate vor avea acces la activități de fizioterapie, conform recomandărilor medicale, cu sau fără contribuție personală, în conformitate cu contractul-cadru și normele de aplicare.

„Asiguraţii beneficiază de activităţi de fizioterapie, stabilite în condiţiile art. 25 din Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, cu modificările ulterioare, pe baza recomandărilor medicale, cu sau fără contribuţie personală, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru şi în normele sale de aplicare”, este scris în proiect.

Proiectul prevede și că medicii care ocupă funcții de conducere în cadrul Ministerului Sănătății sau a altor instituții medicale nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale Colegiului Medicilor din România.

Sunt exceptați cei care ocupă funcții de conducere în cadrul universităților de medicină și farmacie.

concediu medical
SURSA FOTO: Dreamstime

O altă măsură vizează instituirea campaniei „Săptămâna conștientizării depresiei post-partum”

Pentru investigațiile paraclinice necesare monitorizării pacienților cu diverse afecțiuni, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate vor fi suplimentate după încheierea lunii în care au fost efectuate investigațiile.

„Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, avizate de Ministerul Sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale”, este scris în proiect.

O altă măsură din proiect vizează instituirea campaniei „Săptămâna conștientizării depresiei post-partum”. Aceasta va fi marcată în fiecare an, cu o săptămână înainte de Ziua Europeană de Combatere a Depresiei.