Un nou proiect de lege aflat pe masa Senatului are în vedere completarea şi modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiul public

Acul normativ propune interzicerea folosirii țigărilor electronice în spațiile publice, inclusiv în restaurante, baruri și școli, la fel ca și în cazul țigărilor clasice.

Potrivit inițiatorilor proiectului, inhalarea voluntară a emisiei rezultate în urma utilizării unui produs din tutun încălzit şi a vaporilor emişi de o ţigaretă electronică ar putea fi asimilată fumatului.

Mai mult, propunerea legislativă prevede obligarea vânzătorilor de astfel de produse de a cere cartea de identitate a celor care le cumpără. Se are în vedere descurajarea fumatului în rândul minorilor, fenomen care a luat amploare în ultimii ani.

Totodată, o nouă directivă a Uniunii Europene are în vedere interzicerea aromelor din produsele cu tutun încălzit și obligarea producătorilor de a pune mesaje de avertizare pe ambalajul acestor țigări.

Va fi interzis în toată Europa

Legiuitorii Uniunii Europene propun interzicerea produselor din tutun încălzit cu arome – o categorie care include și vaping-ul – într-o măsură despre care spun că este menită să protejeze sănătatea tinerilor după o creștere „semnificativă” a vânzărilor de produse din tutun încălzit cu arome noi.

Interdicția ar viza doar articolele care furnizează tutun încălzit, cunoscute și sub numele de țigări electronice aromate și nu va afecta țigările electronice sau alte produse de vaping care conțin doar nicotină și produc vapori.

Țigările electronice aromate sunt adesea considerate o alternativă la alte produse din tutun, deoarece temperatura mai scăzută la care funcționează dispozitivele asemănătoare unui stilou le permite să nu ardă tutunul și să nu producă fum atunci când sunt folosite.

Cu toate acestea, ele nu sunt lipsite de riscurile grave pentru sănătate asociate cu consumul de tutun. Un studiu recent al Comisiei a arătat o creștere cu 10% a vânzărilor de produse din tutun încălzite în peste cinci națiuni membre, în timp ce produsele din tutun încălzite au depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun în întreaga regiune.

„Având în vedere că 9 din 10 cancere pulmonare sunt cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai puțin atractiv posibil pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și alimentație.