Comisia Europeană a propus interzicerea aromelor folosite în țigările electronice

În prezent, oficialii europeni doresc să introducă o legislație mai strictă pentru a descuraja fumatul și vaping-ul în rândul cetățenilor din UE, inclusiv utilizarea ţigărilor electronice. (Vaping-ul este acțiunea de inhalare și expirare a vaporilor care conțin nicotină.)

Amintim faptul că, în urmă cu opt ani, comercializarea „produselor din tutun” a devenit obiectul unei directive europene de stabilire a cadrului legislativ pe teritoriul UE. Însă tendinţele observate pe această piaţă au autorizat Comisia Europeană să modifice acest cadru.

De aceea, miercuri după-amiază, Comisia Europeană a subliniat faptul că volumul vânzărilor de „produse din tutun încălzit” a crescut cu 10% sau mai mult în cel puţin cinci state din Uniunea Europeană, reprezentând minimul necesar pentru înăsprirea legislaţiei. Propunerea Comisiei Europene urmează să fie analizată de către Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.

„Nouă din zece cancere pulmonare sunt cauzate de tutun; dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri şi a salva vieţi. Pentru a realiza acest lucru este esenţial să luăm măsuri mai energice pentru reducerea consumului de tutun (…) şi să ţinem pasul cu tendinţele pentru a face faţă fluxului neobosit de noi produse care apar pe piaţă – ceea ce este deosebit de important pentru protejarea tinerilor”, a declarat, miercuri, Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate.

Potrivit Comisiei Europene, între 2018 și 2020, vânzarea acestui tip de produse a explodat în diverse state europene, precum Franţa (+406%), Portugalia (180%) şi Ţările de Jos (153%), relatează agenția de presă AFP.

Țigările electronice au fost inventate în anul 2003

Țigara electronică este un dispozitiv alimentat cu baterii cu ajutorul căruia se pot inhala doze de nicotină. Aceasta este o alternativă la produsele de fumat ce conțin tutun, cum ar fi țigările, trabucurile sau pipele. Țigara electronică este concepută să ofere un gust și o senzație fizică similară cu cea oferită de țigările obișnuite.

În 1963, conceptul unei țigări electronice a fost patentat de către Herbert A. Gilbert, însă acesta nu și-a pus niciodată ideea în practică. Însă, în anul 2003, un farmacist chinez pe nume Hon Lik, a inventat țigara electronică, iar în anul 2004 deja  era introdusă pe piață.

Între 2005 și 2006, Golden Dragon Holdings, compania pentru care acesta lucra, a început sa vândă peste hotare țigările electronice și apoi și-a schimbat denumirea în Ruyan. Din 2007, acest tip de țigări sunt fabricate și vândute în întreaga lume.