Ţintele armatei americane în eventualitatea unei intervenţii în Siria sunt limitate. Preşedintele Barack Obama afirmă că urmăreşte impunerea unei convenţii internaţionale în privinţa utilizării armelor chimice, nimic mai mult. Cu toate acestea, analiştii din Orientul Apropiat se tem că atacurile americane ar putea cufunda întreaga regiune în război.
Pentru a se apăra, Siria dispune de un arsenal de peste 70 de rachete ruseşti de tip Jachont. Generalul Jaber crede că americanii vor ataca mai întâi de pe mare, folosind rachete de tip Cruise Missiles. Împotriva acestor rachete, spune Jaber, apărarea anti-aeriană siriană are puţine şanse de reuşită. "Singura opţiune viabilă ar fi utilizarea rachetelor Jachont, o rachetă anti-navă extrem de performantă".

Moscova a livrat Siriei 72 astfel de rachete. "Dacă Siria va ţinti nave americane, făcând victime în rândul militarilor SUA, conflictul va escalada", spune Jaber. Generalul este convins că într-o atare situaţie, Obama nu va ezita să răspundă.
Racheta Jachont este o armă atât de bună, încât Obama ar putea apela la Putin pentru a convinge Siria să n-o folosească, mai crede Jaber.
Felul în care s-ar putea desfăşura apoi ostilităţile depinde în mare măsură de modul în care guvernul sirian va percepe răspunsul lui Obama la folosirea rachetei Jachont. "Dacă la Damasc guvernul va simţi că este o situaţie de viaţă şi de moarte, acesta ar putea trece la planul B, adică folosirea de rachete sol-sol de tip Scud-B şi FROG. Siria are câteva mii de astfel de rachete pe care le-ar putea îndrepta către Israel, dotate, poate, chiar şi cu elemente chimice", subliniază Jaber, citat de ARD.
Alte posibile ţinte se află în Iordania şi Turcia. În cazul celei din urmă, fiind vorba despre un stat membru, automat ar fi implicată şi Alianţa Nord-Atlantică. Generalul libanez nu exclude nici implicarea Iranului în conflict, care ar fi gata să atace baze militare şi alte obiective americane din Golful Persic, respectiv în Arabia-Saudită, Qatar, Oman sau Bahrain.

Combatanţii Hezbollah şiiţi libanezi vor fi reţinuţi şi nu vor acţiona pe cont propriu împotriva Israelului, spune Jaber. "Hezbollah nu poate dori o implicare în Siria, cel mai puternic susţinător, într-un război cu Israel. Cel puţin nu înainte ca preşedintele Assad să decidă deschiderea acestui front. În Liban, rolul Hezbollah este extrem de controversat, iar un amestec al organizaţiei ar implica întreaga ţară în război".
Generalul Hisham Jaber spune că mulţi libanezi solicită de mai mulţi ani dezarmarea acestei organizaţii şi predarea rolului de apărare a ţării armatei libaneze. Foarte controversată este şi presupusa trimitere, de către Hezbollah, a mii de luptători în Siria. Acest fapt, spun criticii organizaţiei, a implicat Libanul din ce în ce mai mult în războiul civil sirian.
Tabloul prezentat de generalul Jaber este extrem de trist. În cel mai rău caz, ar putea apărea un război care să se întindă din Turcia, în nord, către Israel, respectiv până în Golful Persic. Analistul libanez spune însă că toate părţile implicate în conflict sunt conştiente de periculozitatea situaţiei. Acest lucru ar putea anima speranţa că, totuşi, ţările din regiune se vor tempera.