Premierul polonez Donald Tusk a aruncat o nouă provocare de lider regional pe piața europeană a ideilor: proiectul unei uniuni energetice, pe modelul uniunii bancare, construită ca o soluție alternativă la dependența de resursele de origine rusă.

Într-un articol publicat în această dimineață de Financial Times, Tusk vorbește despre cooperarea mai strânsă dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în privința aprovizionării cu țiței și gaz. Propunerea premierului polonez vorbește despre o posibilă centrală europeană care să se ocupe de achiziționarea volumelor de resurse pentru toate statele Uniunii și de un mecanism de solidaritate prin care cei 28 de membri să își asigure susținere reciprocă în situații limită. La acest din urmă capitol este inclusă și asistarea acelor națiuni europene care au nevoie de o infrastructură alternativă la actualele coridoare ce vin dinspre nord-est. Aceasta înseamnă susținere financiară pentru construcția de capacități de stocare și gazoducte.

„Indiferent cum se încheie conflictul din Ucraina, o primă lecție este limpede: dependența de resursele rusești slăbește Europa”, scrie premierul Poloniei. Alternativa ar fi gaz din Statele Unite și Australia, dar și un plus de profit de pe urma propriilor resurse fosile (cărbuni și gaz de șist), referire care ar putea fi și o pledoarie pro domo, Polonia fiind una dintre statele cu zăcăminte carbonifere bogate.

Cel puțin zece dintre statele Uniunii depind în proporție de peste 50% de livrările gigantului Gazprom, controlat de Kremlin. O treime din totalul gazului și petrolului comercializat pe piața europeană vine din Rusia – iar președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, de la izbucnirea crizei ucrainene, mai multe mesaje cu tentă șantajistă la adresa Europei.

Tusk a făcut referire, în articolul scris pentru Financial Times, și la consolidarea relației dintre UE și cei opt vecini cu care a semnat un acord de cooperera energetică în 2005. În 2006 și 2009, mai multe runde de tensiuni dintre Kiev și Moscova au dus la reducerea volumului de gaz livrat de Rusia și au determinat Uniunea să studieze alternativa la actuala situație. Cu toate acestea, în realitate, importurile de gaze din Rusia au crescut, în loc să scadă.

Secretarul britanic al Energiei, Ed Davey, a apreciat, la rândul lui, citat de cotidianul The Telegraph, că președintele Rusiei a abuzat în câteva rânduri „într-o manieră destul de agresivă” de controlul de care dispune pe piața resurselor, precizând că subiectul se va afla și pe agenda întâlnirii cu omologii săi din G7.