Până acum, Deutsche Bank a investit 200 de milioane de euro în obligaţiuni verzi şi, potrivit unui comunicat de presă difuzat vineri, intenţionează să-şi majoreze investiţiile începând cu o emisiune de titluri pe zece ani lansată de Banca Mondială. Fondurile pentru această achiziţie vor veni din rezervele de lichidităţi ale băncii.

Decizia Deutsche Bank este o nouă dovadă că piaţa obligaţiunilor verzi este în creştere după ce anul trecut emisiunile de obligaţiuni legate de proiecte de mediu s-au dublat până la nivelul record de 38,8 miliarde de dolari.

'Piaţa obligaţiunilor verzi s-a maturizat în 2014 iar mărimea şi numărul ofertelor a crescut substanţial, ceea ce face din obligaţiunile verzi o investiţie viabilă şi prudentă', a declarat trezorierul Deutsche Bank, Alexander von zur Muehlen.

Emise de băncile de dezvoltare sau sponsorii proiectelor ecologice, obligaţiunile verzi sunt destinate finanţării expansiunii energiilor verzi şi oferă investitorilor o alternativă la pieţele volatile de acţiuni. În plus, aceste obligaţiuni au condus la creşterea fluxului de lichidităţi pentru proiecte de energie regenerabilă în state precum Spania sau România, care au redus suportul de stat pentru regenerabile. Potrivit Bloomberg, investiţiile în energia curată au crescut anul trecut cu 16% până la nivelul record de 310 miliarde de dolari.

Anul trecut, Deutsche Bank s-a clasat pe locul opt la nivel mondial în ceea ce priveşte subscrierea de obligaţiuni verzi, fiind devansată de Skandinaviska Enskilda Banken AB, Bank of America Corp. şi Credit Agricole S.A. În plus, obiectivul anunţat de Deutsche Bank este unul relativ modest comparativ cu cel al altor bănci. Citigroup a anunţat miercuri că până în 2025 va împrumuta, investi sau facilita tranzacţii în valoare de 100 de miliarde de dolari pentru a sprijini proiecte destinate combaterii modificărilor climatice. De asemenea, în 2012 Bank of America Corp. a anunţat că va sprijini tranzacţii în valoare de 50 de miliarde de dolari destinate reducerii emisiilor de CO2 iar Goldman Sachs Group a anunţat în acelaşi an un program de 40 de miliarde de dolari.

SURSA: Agerpres