În noiembrie, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că banca spaniolă Santander, care deţine BZ WBK, este în negocieri exclusive pentru cumpărarea diviziei poloneze a Deutsche Bank.

BZ WBK va cumpăra divizia de retail a Deutsche bank din Polonia, excluzând portofoliul de credite în valută, divizia de private banking, cea pentru IMM-uri şi firma de brokerage.

BZ WBK va plăti 80% în acţiuni şi restul în numerar. Banca va emite 2,75 milioane de acţiuni noi către Deutsche Bank AG, participaţia reprezentând 2,7% din titlurile BZ WBK.

Tranzacţia ar urma să fie finalizată până la sfârşitul lui 2018, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

Deutsche Bank a precizat că tranzacţia face parte din eforturile de reducere a complexităţii şi concentrare pe piaţa internă şi va continua să furnizeze servicii bancare către clienţii de pe segmentul corporate polonezi şi străini, către instituţiile financiare şi agenţiile guvernamentale.

Guvernul de la Varşovia vrea ca băncile de stat să-şi majoreze cota de piaţă prin preluări. Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), care a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie 2015, a promis că va creşte controlul statului asupra economiei şi că va încerca să "re-polonizeze" sectorul bancar, dominat de investitorii străini.