Elena Udrea s-a născut la 26 decembrie 1973 în Buzău, unde a și copilărit până la vârsta de 5 ani. Conform paginii proprii de internet ar fi fost premiantă din clasa I până într-a VIII la Școala nr.16, după care a urmat cursurile liceale la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” profil filologie.

După liceu, Elena Udrea a urmat cursurile Facultății de Științe Juridice și Administrative, specializarea Drept, în cadrul universității private ”Dimitrie Cantemir” din București. În 1997 a fost avocat la propriul său cabinet individual de avocatură. În perioada 2003-2004, a reprezentat RA-APPS în mai multe procese, dar în 2008 a decis să returneze onorariul încasat de la regie, după ce în spațiul public au apărut discuții legate de suma încasată.

La sfârșitul anului 2005, a fost avocatul președintelui Traian Băsescu în legătură cu plângerea penală formulată la adresa acestuia privind achiziționarea unui imobil din strada Mihăileanu, obținând achitarea acestuia. După anul 2005, Udrea urmează o serie de cursuri în domeniul apărării și securității naționale la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Elena Udrea s-a căsătorit în 2003 cu Dorin Cocoș. Dacă înainte de intrarea soției sale în politică era necunoscut publicului larg, Dorin Cocoș a devenit brusc, după 2005, un om de afaceri controversat și a fost etichetat aparținând grupurilor de interese „Golden Blitz” și „Bittner-Petrache”. Printre afacerile controversate ale soțului Elenei Udrea s-au numărat un contract de concesiune a parcărilor din centrul capitalei sau eliberarea de certificate medicale pentru muncitorii români care erau dornici să plece la muncă în străinătate. În 2013 aceștia au divorțat.

După divorțul de Dorin Cocoș, Elena Udrea a început o relație cu Adrian Alexandrov. Pe 20 septembrie 2018, Elena Udrea a născut în Costa Rica o fetiță. În  2008 a fost numită Ministru al Turismului în Guvernul condus de Emil Boc.

În 2016 DNA face o cerere de urmărire penală către Camera Deputaților, prin procurorului general al P.I.C.C.J, față de Elena Udrea într-un dosar privind finanțarea nelegală a campaniei prezidențiale din 2009. Aceasta este acuzată de instigare la luare de mită, fapte realizate în timpul exercitării funcției de ministru al Turismului.

 

Elena Udrea, a fost acuzată în dosarul ”Gala Bute”, alături de alți șapte inculpați, de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosire de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. În 2017, Elena Udrea a primit, în primă instanță, de la magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, o decizie de condamnare la șase ani de închisoare cu executare în dosarul ”Gala Bute”. După aflarea sentinței din dosar, Elena Udrea a intervenit la mai multe televiziuni, precum Antena 3 și România TV, afirmând că ”sentința este abuzivă și că reprezintă o victorie a sistemului” asupra sa, acuzând faptul că mărturiile care i-au fost favorabile nu au fost luate în considerare de către instanță. Ulterior, Udrea a obținut statutul de refugiat politic în Costa Rica, țară unde a fost reținută pe 4 octombrie 2018, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

În 2015 Elena Udrea a fost reținută și plasată în arest în dosarul „Microsoft”. După o săptămână petrecută în închisoare i-a fost schimbată măsura arestului preventiv fiind plasată în arest la domiciliu.

Pe 20 decembrie 2017 Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzația de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor. Aceasta este suspectată că în anul 2011 ar fi primit o sumă de bani pentru a folosi influența pe lângă factori de decizie pentru menținerea unui contract dintre o societate comercială și SC Hidroelectrica SA.