Situația cumulului pensiilor de urmaș cu veniturile din activități dependente sau independente este diferit, în funcție de situația beneficiarului pensiei. La activitățile independente, care nu presupun un raport de muncă/de serviciu, nu există limitări. Dar în cazul veniturilor din salarii cumulul este uneori permis până la un anumit punct. 

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii limitările prevede, la capitolul pensiilor de urmaș, în ce condiții pot fi cumulate. În principal, cu veniturile din activități independente. 
În primul rând, când vorbim de pensii precum cele de urmaș a soțului supraviețuitor acordată atunci când decesul soțului susținător a avut loc în urma unui accident de muncă/boală profesională, cea acordată pe o perioadă de șase luni de la data decesului și cea acordată soțului care are în îngrijire unul sau mai mulți copii de până la șapte ani – acestea se pot cumula cu veniturile din salarii dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut. Acest câștig salarial mediu brut este stabilit anual prin legea bugetului de stat. Cumulul până la limita de 35% din câștigul salarial mediu brut (ceea ce ar permite, practic, doar o salarizare part time) este permis și în cazul veniturilor din activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni ori din numirea în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.
Pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate nu se poate cumula deloc cu veniturile din salarii (nici în baza unui raport de muncă, nici în baza unui raport de serviciu). Același lucru e valabil și pentru pensia de urmaș a soțului supraviețuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate.
Mai departe, pensia de urmaș a copilului încadrat în gradul III de invaliditate se poate cumula cu astfel de venituri atâta timp cât nu se depășește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv. În schimb, atunci când vine vorba de venituri independente (cele de mai sus sunt considerate venituri dependente), este permis cumulul pensiilor de urmaș cu acestea fără să existe limitări absolute sau parțiale. Practic, dreptul la pensie nu se va suspenda dacă beneficiarul pensiei de urmaș mai obține ceva bani ca persoană fizică autoriată (PFA) sau drepturi de proprietate intelectuală, din chirii, activități agricole ș.a. asemenea.

Sursa: avocatnet.ro