Principalele temeri ale acestor investitori constau în faptul că inflația o să provoace o creștere mult prea mare a ratelor dobânzilor și că profitul companiilor vor scădea, totodată. Bogdan Maioreanu, analist eToro e de părere că pe plan național ”În ciuda intensificării amenințărilor din regiune, mai puțini investitori români se tem de un conflict internațional, 24% în ultimul sondaj, față de 26% cu un trimestru înainte. Aceasta este o tendință contrară celei prezente în regiune. Investitorii polonezi se tem mai mult de război, de la 19% în trimestrul al treilea din 2021 la 32% în ultimul trimestru al anului trecut. Și temerile cehilor privind un posibil conflict au crescut de la 19% la 26%.

Criptomonedele, varianta de viitor a investitorilor români

Studiul Opinium, care a pus la dispoziție aceste date dintr-un eșantion de 9000 de investitori individuali din întreaga Europă, a mai arătat că ”În ceea ce privește economia românească, 81% dintre investitori au declarat că sunt foarte încrezători în siguranța locului de muncă iar 77% sunt încrezători în ceea ce privește veniturile și nivelul de trai. Cu toate acestea, 74% dintre români nu au încredere în evoluția viitoare a economiei locale.”

Pe plan național, anul acesta, 39% dintre acești investitori intenționează să investească mai mult decât au făcut-o în trecut, pe când 37% au hotărât să își mențină investițiile echivalente cu cele din anul precedent. Criptomonedele sunt obiectul cel mai dorit de investitorii români în 2022, 51% dintre aceștia au declarat că au această intenție, de a le achiziționa în viitor. Deși anul trecut cei mai mulți dintre aceștia au contat pe monede digitale precum Cardano, Ethereum, Ripple și Dogecoin, ”Două treimi din investitorii români (66%) consideră că Bitcoin va fi cea mai bună opțiune de cumpărare de investiții în următoarele 3 luni, urmată de Ethereum (40%) și Litecoin (23%)”, a mai comentat Bogdan Maioreanu.