Datele publicaţiei germane se bazează pe un raport preliminar al experţilor UE, BCE şi FMI, care evaluează progresele înregistrate de statul elen în implementarea reformelor. ‘Der Spiegel’ susţine că Atena va primi următoarea tranşă a împrumutului internaţional numai dacă deficitul este redus substanţial prin noi măsuri de austeritate, iar Antonis Samaras cere o nouă ştergere a datoriei Greciei pentru a reduce deficitul.
O misiune a reprezentanţilor FMI, UE şi BCE este în prezent la Atena pentru ajuta guvernul grec să finalizeze un nou pachet de măsuri care să genereze economii bugetare de peste 11,5 miliarde de euro, o condiţie necesară pentru deblocarea unei noi tranşe din programul de ajutor.
Dacă va obţine un raport pozitiv din partea creditorilor internaţionali, premierul elen Antonis Samaras intenţionează să ceară un răgaz suplimentar de doi ani pentru a îndeplini obiectivele de reducere a deficitului public solicitate de creditorii internaţionali în schimbul planului de ajutor în valoare de 130 miliarde de euro acordat în luna martie.
Carsten Schneider, expert al opoziţiei din Germania, a declarat că orice restructurare a datoriei Greciei ar costa plătitorii germani de taxe cel puţin 8 miliarde de euro.
Reprezentanţii FMI, UE şi BCE nu au stabilit încă un verdict privind acordarea următoarei tranşe a împrumutului internaţional, decizia fiind aşteptată luna acesta. Presa germană susţine că verdictul ar putea fi amânat până în noiembrie.
Între timp, în Grecia continuă protestele împotriva reducerilor cerute de creditorii internaţionali.
Sursa: Agerpres