Generalul Aharon Haliva a demisionat din fruntea serviciului israelian de informații militare

Aharon Haliva este astfel primul responsabil – politic sau militar – israelian care demisionează după atacul fără precedent al organizației islamiste Hamas. Ziua de 7 octombrie a rămas cea mai sângeroasă zi de la crearea statului Israel, în anul 1948.

Generalul „în coordonare cu şeful statului major a cerut să fie eliberat din funcţie”, a transmis armata israeliană într-un comunicat, relatează Reuters.

„S-a decis ca generalul Haliva să fie eliberat din funcţie şi să se pensioneze din armată, odată ce succesorul său va fi numit”, a adăugat armata.

„Pe 7 octombrie 2023, Hamas a comis un atac-surpriză criminal împotriva statului Israel. (…) Serviciul de informaţii informaţii plasat sub comanda mea nu şi-a îndeplinit misiunea care i-a fost încredinţată”, a menționat generalul în scrisoarea sa de demisie publicată de armata israeliană.

Aharon Haliva, care are o carieră militară de 38 de ani, a adăugat:

„De atunci mă gândesc mereu la această zi neagră. Zi după zi, noapte după noapte. Voi avea mereu amintirea acestei teribile dureri”.

Atacul Hamas de pe 7 octombrie a cauzat moartea a 1.170 de persoane, în majoritate civili, arată un bilanț al AFP, bazat pe cifre oficiale israeliene.

Drept represalii, Israelul a declanșat o operațiune militară în Fâșia Gaza, promițând să distrugă mișcarea palestiniană, ale cărei comandouri au răpit și transportat în Gaza 250 de ostatici, pe 7 octombrie. Dintre aceștia, aproximativ 100 au fost eliberați la sfârșitul lunii noiembrie, ca urmare a unui armistițiu.

Potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, operațiunile israeliene s-au soldat cu peste 340.000 de morți, majoritatea femei și copii.

Iranul nu vrea să se răzbune pe Israel

Amintim că Iranul a minimizat importanța exploziilor de vineri de la Isfahan, pe care le-a atribuit unui presupus atac israelian. Țara a transmis că nu are intenția să se răzbune, în încercarea de a preveni un conflict regional.

Dimensiunea redusă a atacului și lipsa de reacție a Iranului indică succesul eforturilor diplomaților de a evita escaladarea conflictului după raidul cu rachete și drone iraniene de sâmbătă.

Atât presa, cât și oficialii iranieni menționează că au avut loc doar câteva explozii. Acestea s-au produs ca urmare a interceptării a trei drone deasupra orașului Isfahan de către sistemul de apărare antiaeriană.

Ei sugerează că atacul ar fi fost comis de „infiltrați” și nu de Israel. În plus, s-a dat semnalul că nu se pregătește să se răspundă cu măsuri de represalii.

Un oficial iranian de rang înalt, intervievat de Reuters, afirmă că nu există planuri de a riposta împotriva Israelului în urma acestui incident. Mai multe puteți citi aici.