A început „Operațiunea Răzbunarea”

„Operațiunea răzbunarea”, un atac pe scară largă al Israelului asupra Iranului, ar fi început în această dimineață. Conform unui oficial american intervievat de CNN, Israelul a efectuat o serie de atacuri în interiorul Iranului, generând o escaladare a tensiunilor în regiunea Orientului Mijlociu. Aceste atacuri sunt percepute ca o reacție la agresiunile recente ale Iranului din 13-14 aprilie.

Potrivit informațiilor furnizate de surse din SUA și preluate de CNN, obiectivele atacurilor israeliene nu au inclus instalațiile nucleare iraniene.

Atacul a avut loc la scurt timp după ce ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat CNN că orice acțiune militară viitoare a Israelului împotriva Iranului va fi întâmpinată cu un răspuns „imediat și la cel mai înalt nivel”. Autoritățile iraniene au emis alerte generale în țară în urma acestor evenimente.

Zborurile către Teheran au fost suspendate

Potrivit agenției de știri iraniene semi-oficiale FARS, o explozie a fost auzită în orașul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de orașul Isfahan, conform relatărilor CNN. Zborurile către Teheran, Isfahan și Shiraz au fost suspendate, iar sistemele de apărare antiaeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii.

Agenția de știri FARS a menționat că „orașul Ghahjaworstan este situat în apropierea Aeroportului Isfahan și a celei de opta baze de vânătoare a Forțelor Aeriene ale Armatei”. Televiziunea Iranian Press a raportat, de asemenea, că o explozie a fost auzită în apropierea orașului situat în centrul regiunii. Cauza exploziei este încă necunoscută.

Directorul pentru relații publice al unei companii aeroportuare din Iran, intervievat la televiziunea de stat Mehr TV, a anunțat că „toate zborurile către orașele Teheran, Isfahan și Shiraz, aeroporturile din vest, nord-vest și sud-vest au fost suspendate”. Cu toate acestea, a precizat că suspendarea a intrat în vigoare imediat, dar zborurile nu au fost anulate.

”Pasagerii ar trebui să verifice informaţiile privind zborul înainte de plecare”, a adăugat el.

Nu au fost raportate daune

Israelul a analizat timp de câteva zile modalitățile de răspuns la atacurile fără precedent ale Iranului din weekend asupra teritoriului său, majoritatea fiind interceptate.

Iranul a lansat aceste atacuri ca represalii pentru presupusul atac israelian asupra complexului ambasadei sale din Siria la începutul acestei luni.

În urma acelei lovituri aeriene, clădirea consulatului a fost distrusă și cel puțin șapte oficiali, inclusiv doi comandanți de rang înalt, au fost uciși.

Agenția oficială iraniană IRNA a declarat vineri că „nu s-au înregistrat pagube majore” după exploziile auzite în zori, potrivit AFP.

„În urma activării apărării antiaeriene în anumite regiuni ale ţării”, „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”, a relatat agenţia, pe baza informaţiilor transmise de jurnaliştii săi.

IRNA a clarificat că „nu au fost primite informații care să indice trageri ale sistemelor de apărare antirachetă”, însă admite că teritoriul ar fi vizat de drone militare.

Nu au fost atacate instalațiile nucleare

În provincia Isfahan (centru), unde au fost auzite explozii, „instalațiile importante, în special cele nucleare, sunt complet sigure și nu au fost raportate accidente”, a adăugat IRNA.

De asemenea, secretariatul Consiliului Suprem de Securitate Națională a respins informațiile conform cărora acest organism, condus de președintele Republicii Islamice, Ebrahim Raissi, ar fi organizat vineri o întâlnire de urgență în urma acestor explozii, potrivit agenției Tasnim.

Postul ABC News, citând un înalt oficial american, a raportat joi seara că Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răspuns la atacurile iraniene asupra teritoriului său din sfârșitul săptămânii trecute.