Demisie de ultimă oră în Bulgaria. Boiko Borisov nu va mai conduce Guvernul de la Sofia

Mika Zaikova, membră a partidului ”Există un Astfel de Popor” a precizat că premierul Boiko Borisov a demisionat din funcția de șef la Guvernului. Ea a criticat absența acestuia de la ședința ianaugurală a forului legislativ, susţinând că liderul GERB ”fie se simte ruşinat, fie discreditează parlamentul”. ”În definitiv, suntem o republică parlamentară”, a spus ea.

El a fost ales parlamentar în scrutinul desfășurat acum câteva zile. Totuși, acesta a renunțat la mandat, joi, chiar înainte de a depune jurământul. Conform Constituţiei bulgare, cabinetul condus de Boiko Borisov va continua să asigure afacerile curente până la votarea unui nou guvern.

Partidul său și-a pierdut majoritatea

Chiar dacă partidul său, Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, a câștigat alegerile parlamentare, el a pierdut majoritate. GERB şi partenerul său Uniunea Forţelor Democratice au obţinut 25,8% din voturi.

În urma scrutinului, în parlamentul bulgar au mai intrat formaţiunea ‘Există un Astfel de Popor’ (17,40% din voturi), Partidul Socialist Bulgar (15,01% din voturi), Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (10,36% din voturi), Bulgaria Democrată (9,31% din voturi) şi partidul ‘Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali – afară!’ (4,72% din voturi).

Sursă foto: Dreamstime