TVA-ul va fi plătit doar atunci când părțile au încheiat un acord privind furnizarea serviciilor de recuperare de creanțe.
 
„Este o veste bună pentru bănci. Până acum, multe bănci și instituții financiare ezitau să realizeze transferul creditelor neperformante, din cauza riscului de TVA. Acest lucru probabil că se va schimba acum, în urma deciziei CEJ”,  spune Pieter Wessel, Partener Deloitte Tax.  
Totodată, decizia generează oportunitatea de recuperare a costurilor de TVA suportate în trecut. Și alte entități, care au achitat TVA aferentă transferului de credite neperformante, pot recupera acum aceste sume.
„Decizia CEJ conferă mai multă claritate situației existente în prezent în România și confirmă abordarea noastră anterioară: în lipsa unei înțelegeri clare între părți cu privire la prestarea unui serviciu, serviciul respectiv nu există”, a adăugat Pieter Wessel. Potrivit lui, practica existentă în România de a aplica TVA asupra diferenței dintre o valoare economică și prețul plătit trebuie să înceteze, cel puțin în cazul tranzacțiilor între părți neafiliate.