Pe de altă parte, în România femeile însumează 9,7% dintre directorii non-executivi ai companiilor mari listate şi 25,4% din executivii seniori ai marilor companii listate.

'Femeile continuă să fie insuficient reprezentate în consiliile de administraţie ale companiilor, având în vedere obiectivul de 40%. De altfel, procentul reprezentat de aceste femei a scăzut la un nivel critic în ultimii câţiva ani. Îmbunătăţiri vizibile au existat în sectorul financiar, precum şi în cadrul companiilor listate, deoarece acestea se supun celor mai multe reglementări în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă. România dispune de suficiente persoane talentate, având calificarea necesară pentru a implementa prevederile directivei şi a obţine rezultate asemănătoare celor realizate de ţările mai dezvoltate. Cu toate acestea, iniţiativele legislative au generat un progres nesemnificativ. Eficientizarea iniţiativelor în acest sens ar ajuta atât la îmbunătăţirea dezvoltării economice a ţării, cât şi la creşterea performanţelor organizaţionale şi financiare ale companiilor, după cum indică mai multe studii pe această temă', a explicat Adriana Lobda, partener Deloitte România.

Potrivit concluziilor studiului, asemenea majorităţii statelor europene, România nu impune în prezent cote privind reprezentarea femeilor în consiliile de administraţie sau în poziţiile superioare de management.

În anul 2013, cadrul de reglementare Basel III a propus mai multe măsuri pentru rezolvarea problemelor de pe piaţă dezvăluite de criza financiară, iar câteva dintre aceste măsuri constituie recomandări de guvernanţă care îndeamnă băncile să analizeze diversitatea structurii de conducere şi egalitatea de gen. Obiective similare au fost trasate de Regulamentul şi Directiva CRD IV, care a intrat în vigoare în ianuarie 2014.

Din rapoartele oficiale emise de Banca Naţională a României /BNR/ şi citate de Delloitte România, prevederile Basel III/CRD IV sunt implementate în România în perioada 2014-2019. În acest fel, problema diversităţii a fost abordată printr-o reglementare ordinară referitoare la guvernanţa corporativă în instituţiile financiare.

În iulie 2013, la indicaţia Ministerului Muncii, Bursa de Valori din România /BVB/ a demarat un proces de consultări în privinţa implementării Directivei. Unul dintre paşii agreaţi presupunea un studiu care să cuantifice reprezentarea femeilor cu poziţii în consiliile de administraţie ale celor mai mari companii listate din România.

Raportul Deloitte ilustrează eforturile a 49 de ţări, în scopul creşterii numărului de femei care ocupă poziţii în consiliile de administraţie ale companiilor. Statele europene se menţin pe poziţiile fruntaşe în ceea ce priveşte diversitatea de gen în consiliile de administraţie. Ţări precum Norvegia, Franţa, Suedia şi Italia se clasează pe primele poziţii.

La nivel regional, ţările din Americi şi zona Asia-Pacific au înregistrat cele mai mici progrese. Conform raportului, procentele pe regiuni în ceea ce priveşte poziţiile de lideri ai consiliilor de administraţie deţinute de femei sunt: EMEA (5%), Americile (4%) şi Asia-Pacific (4%).

Ţările cu cele mai ridicate procentaje de femei aflate la conducerea consiliilor sunt: Italia (22,2%), Norvegia (18,2%) şi Austria (9,1%). De asemenea, statele cu cele mai multe femei în consilii de administraţie sunt: Norvegia (36,7%), Franţa (29,9%) şi Suedia (24,4%).

SURSA: Agerpres