Primarul Brașovului, George Scripcaru, împreună cu omul de afaceri George Copos au inaugurat în tandem un hotel. De domnul Copos nu mă ocup aici, este un investitor pitoresc și cât de cât simpatic, care se descurcă și el cum poate prin „meandrele concretului“. Adevărata bombă este poziția autorității publice prin vocea primarului de Brașov și declarația lui publică. Domnul Copos venise la primar să îi spună că nu are toate autorizațiile.
Primarul a amintit, în fața camerelor de luat vederi, răspunsul: „Consideră din acest moment că ai absolut tot ce îţi trebuie şi cuvântul meu este autorizaţie pentru începerea lucrărilor în Poiana Brașov“. Ca atare, în Republica Brașov, nu contează planurile de dezvoltare urbană, aprobările de construcție, aprobările date de consiliul local și de arhitecți – contează doar să vrea mușchiul primarului Scripcaru să se întâmple ceva. Să fie abuz în serviciu, nesimțire mioritică sau doar o declarație nefericită?
Delirul continuă… Domnul primar declară neabătut: „Constatam că lucrurile sunt într-o continuă mişcare, urmăream şi constructorii, şi de multe ori am discutat şi eu cu ei şi le-am atras atenţia faţă de anumite lucruri. Le-am spus cum să facă să se mişte mai repede şi fără să-i vadă nimeni pentru că, nu-i aşa, lucrăm în paralel şi la documentaţii, dar trebuia să câştigăm şi timp, pentru ca sezonul rece să ne prindă cu această investiţie finalizată“.
Carevasăzică, datoria primarului de la Brașov era să urmărească, evident, dezinteresat, doar pentru folosul urbei și al poporului, cum pun mistria și polobocul constructorii hotelului ridicat de un privat. În plus, din exprimare înțelegem că nu sunt două părți – partea privată și partea autorității publice care au o relație instituțională, firească, ci domnul primar este parte a echipei care construiește „pe burtă“, fără toate autorizațiile. Repet, probabil, dezinteresat. A trece cu vederea inexistența unor avize, a nesocoti sictirit toate legile scrise cu trudă de un parlament și un guvern în Monitorul Oficial sunt fapte regretabile, dar nu fără precedent în România. A veni însă și a-ți face suplimentar un titlu de glorie din tratarea acestor legi ca pe un preș ros de molii este peste capacitatea mea de a înțelege.
Dacă tăcea, domnu’ primar filosof rămânea! În plus, nu am văzut să se sesizeze vreo autoritate – prefectură, Inspectoratul de Stat în Construcții, agenții, ministere, chiar Parchetul – față de aceste declarații. România arată cum arată și din cauza unor bizoni care „taie și spânzură“ cum vrea mușchiul lor de mari tartori locali, în bătaia de joc a tuturor legilor, după cum singuri declară.

Răzvan Orășanu a fost consilier al primului-ministru (2005-2009)