La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 1:36 p.m., cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 1,48%, până la 28,79 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în şedinţa precedentă au înregistrat un avans de 9,8%, transmite Bloomberg.

Traderii sunt atenți la Norvegia

Potrivit gestionarului de reţea Gassco AS zăcământul de gaze Troll din Norvegia a redus capacitatea până dincolo de ce era prevăzut în planul de lucrări de mentenanţă. Traderii urmăresc cu atenţie livrările de gaze din Norvegia, cel mai important furnizor al Europei, după ce opririle repetate ale producţiei au contribuit la creşterile bruşte de preţuri din ultimele luni.

Având în vedere rezervele consistente şi cererea redusă de gaze, cu toate astea, în pofida creşterilor de la începutul săptămânii, preţul gazelor naturale rămâne la un nivel redus din perspectivă istorică.

Depozitele de gaze de pe continent sunt la un grad mediu de umplere de 86%, un nivel mult mai ridicat decât cel obişnuit pentru acest moment al anului, arată datele furnizate de Gas Infrastructure Europe.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa de gaze din Europa este acum într-o poziţie „mult mai bună”, dar asta nu înseamnă că „a depăşit cea mai dificilă perioadă”, a apreciat marţi directorul general de la grupul petrolier BP Plc, Bernard Looney. „Totul depinde de cât de mult îşi va reveni cererea faţă de ceea ce am văzut iarna trecută şi cum va fi vremea”, a spus Loone.

Cererea scade, prețul crește

Prețurile la gaze ar putea crește, anunță și Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.

Potrivit lui Franck Neel, membru al Consiliului de Administrație al OMV Petrom responsabil pentru Gaze și Energie, cererea de energie electrică va scădea în următoarele luni, dar se anticipează o creștere a cererii și a prețului la gazele naturale. Acest lucru depinde de cât de friguroasă va fi iarna.

„Dacă ne uităm la cerere şi ofertă, cele care reglementează preţul pieţei, noi ne aşteptăm să ajungem la o scădere a cererii de energie electrică, în lunile următoare, deşi cererea a crescut datorită folosirii aerului condiţionat, iar acest lucru va avea un impact asupra preţurilor.

Când zicem că în următoarele luni aşteptăm totuşi la o creştere a cererii, poate va fi şi o creştere a preţului la gaze. Sigur, depinde de cât de rece va fi la iarnă. Dacă ne uităm la tranzacţiile de pe piaţă astăzi, pentru că sunt deja tranzacţii care se fac în pregătirea iernii şi a anului următor, preţul este undeva între 49 şi 52 pe Megawatt/oră, deci destul de ridicat. Este o tendinţă pe care o consemnăm pe piaţă din tranzacţiile care au loc, cum spuneam, în pregătirea iernii şi a următorului an calendaristic 2024″, a menţionat Neel.