OMV a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din ultimii zeci de ani. Gigantul estimează resursele recuperabile la 48 de terawați oră (TWh), ceea ce corespunde la aproximativ 28 de milioane de barili echivalent petrol

„De cinci luni forăm explorări în Wittau, în Austria Inferioară”, a declarat șeful OMV Alfred Stern.

„Putem folosi acest lucru pentru a crește producția anuală de gaze a OMV în Austria cu aproximativ 50 la sută”, spune Stern. OMV plănuiește să construiască o conexiune de conductă la uzina sa de gaz din Aderklaa, la aproximativ 10 kilometri de descoperire, scrie Kleine Zeitung.

„Rezultatul pozitiv al explorării noastre este o veste incitantă pentru OMV și clienții săi. Pe măsură ce lucrăm la strategia noastră de a diversifica sursele noastre de aprovizionare cu gaze, această nouă descoperire este o contribuție importantă la furnizarea de gaze, în special în Austria, cu o creștere așteptată a producția locală”, a continuat Stern.

OMV a semnat cu BP

OMV a semnat un contract de furnizare pe termen lung pentru gaz natural lichefiat (GNL) cu BP. Contractul este valabil din 2026 timp de 10 ani și prevede livrarea a până la 1 milion de tone de GNL pe an. Gazul natural lichefiat urmează să vină în Europa prin terminalul GNL din Rotterdam (Olanda) și apoi să fie distribuit în Austria prin conducte. Contractul este „un alt element de construcție” în diversificarea achiziției de gaze de către OMV.

Din nefericire, prima jumătatea a anului 2023 nu a fost foarte bună pentru OMV. Vânzările grupului au scăzut cu 35%, până la 19,9 miliarde de euro, profitul operațional ajustat (CCS) a scăzut cu 41%, până la 3,3 miliarde de euro. Profitul net a scăzut cu 69 la sută, la aproximativ 770 de milioane de euro.

În al doilea trimestru al anului 2023, vânzările grupului au scăzut cu 39%, până la 8,98 miliarde de euro. Rezultatul operațional curat (ajustat pentru efectele stocurilor) a scăzut semnificativ cu 1,76 miliarde de euro, până la 1,18 miliarde de euro, ceea ce poate fi atribuit rezultatelor mai slabe în toate cele trei domenii de activitate (Energie, Chimie și Materiale, Combustibili și Materie prime).

„Prima jumătate a anului a fost plină de evenimente”, a spus Stern, invocând scăderea prețurilor materiilor prime și energiei și scăderea marjelor de profit, precum și creșterea limitată a consumului. „Desigur, asta a avut un impact semnificativ asupra afacerii noastre în prima jumătate a anului”, spune CEO-ul.

OMV se așteaptă la un preț mediu al țițeiului Brent între 75 și 80 de dolari SUA pe baril pentru 2023. Prețul mediu realizat al gazului pentru acest an este de așteptat să fie în jur de 30 de euro pe megawat oră (MWh).

OMV plănuiește investiții organice de aproximativ 3,8 miliarde euro pentru acest an, după 3,7 miliarde euro în anul precedent. Producția totală de OMV este de așteptat să scadă la aproximativ 360.000 de barili pe zi în acest an (2022: 392.000 de barili pe zi), în principal pentru că producția rusă nu mai este raportată ca producție internă. Există, de asemenea, scăderi naturale ale producției în Norvegia și România.