Deficitul bugetar este în parametri normali
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, dă asigurări că deficitul bugetar este în parametri normali, fiind convins că România se poate încadra în 7%, dacă va realiza veniturile prognozate. Acesta a reamintit tuturor că targetul pentru luna aprilie a fost atins, colectându-se peste 50 de miliarde de lei încasări din impozite, taxe şi accize.
„La patru luni nu am calculat deficitul şi nu am finalizat calculele pentru aprilie.
Deficitul în momentul de faţă este în parametri normali. Ne putem încadra în 7% cu condiţia să putem realiza veniturile prognozate.
În aprilie chiar am depăşit targetul pentru aprilie. Au venit peste 50 de miliarde de lei încasări din impozite, taxe şi din accize. Dacă acest trend se menţine, ne putem încadra în 7% la sfârşitul anului.
Vă recomand să nu facem analiză lună pe lună pentru că sunt şi cheltuieli prioritizate, sunt şi cheltuieli periodice. Avem situaţii cu plată de dobânzi care sunt fluctuante şi nu sunt într-o liniaritate lunară. Este un pic înşelător să analizăm de fiecare dată deficitul lună de lună”, a explicat oficialul român.
Chiar dacă este conștient că situaţia actuală nu este uşoară, el crede că poate fi gestionată împreună cu instituţiile responsabile din Executiv şi din afara sa, precum: BNR, Ministerul Finanţelor, instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor, ANAF și Vamă, pentru a asigura venituri şi pentru a ţine sub control cheltuielile.
„Nu este uşor să faci o reducere a deficitului de la 8,6% la 7% pentru nicio ţară, nici pentru România. De aceea, situaţia nu este uşoară, dar este gestionabilă”, a punctat ministrul Finanţelor.
Există suficiente rezerve pentru a se plăti salariile și pensiile
Tanczos Barna a dat asigurări că există suficiente rezerve pentru a se plăti salariile, pensiile și pentru investiții. În acest moment, la Ministerul Finanțelor, este o activitate curentă de prioritizare a cheltuielilor și de implementare a limitelor lunare și trimestriale pentru a se încadra în deficit de 7%.
„Avem suficientă rezervă, avem suficient plasament, asigurăm plata pensiilor, a salariilor și a investițiilor. Cu siguranță, zi de zi, asigurarea cash-flow-ului trebuie să se facă prioritizând aceste plăți. Este o chestiune de normalitate, o chestiune care se face lună de lună.
Cu siguranță este în atenția publică în momentul în care tensiunea este maximă. Da, este o activitate curentă a Ministerului Finanțelor de prioritizare a cheltuielilor și de implementare a limitelor lunare și trimestriale pentru a se încadra în deficit de 7% și cu siguranță propaganda nu ajută.
Așa cum am văzut de la domnul Georgescu, aruncarea în piața a unor cifre cu siguranță, n-are nici analiză făcută și n-are nici impactul calculat. Aceste cifre fac parte din propaganda electorală caracteristică domnului Simion”, a spus oficialul român.
Tanczos Barna, despre reducerea cheltuielilor și creșterea investițiilor
Potrivit spuselor sale, „execuția bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern și extern din primul trimestru, dar și primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar.” Conform lui, în primele trei luni ale anului:
- veniturile au înregistrat o creștere de 6,9% față de aceeași perioadă a anului trecut;
- încasările din colectarea TVA au crescut, ajungând la aproape 37 de miliarde de lei;
- investițiile au depășit 25 de miliarde de lei, o creștere de peste 10% față de primul trimestru a anului trecut;
- cheltuielile statului au crescut, reflectând majorările salariale și de pensii acordate anul trecut, dar avem și scădere, la nivelul cheltuielilor cu bunuri și servicii din bugetul de stat și cel al autorităților locale.
„Sunt rezultate și tendințe care trebuie continuate într-un ritm mult mai susținut. Pentru asta, avem nevoie, în primul rând, de stabilitate politică, dar și de un efort comun din partea tuturor instituțiilor statului. Reducerea cheltuielilor și încadrarea în limitele stabilite prin buget trebuie să fie prioritatea numărul unu în toate instituțiile de stat, fără abateri și compromisuri”, a zis el.