"Acum suntem la deficit de 2 (2% din PIB – n.r.), dar acest deficit nu cumulează şi ce venituri mai avem până pe 22 decembrie, pentru că s-a dat acea derogare (prelungirea termenului limită pentru plata obligaţiilor fiscale – n.r.)", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

Datele oficiale publicate de MFP pentru primele 10 luni din 2014 arătau un excedent bugetar de 0,29% din PIB. Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat, recent, că a amânat termenul până la care contribuabilii pot depune declaraţiile şi plăti creanţele fiscale aferente lunii noiembrie. Noul termen comunicat este luni, 22 decembrie, după ce iniţial se anunţase că, anul acesta, creanţele fiscale sunt scadente şi se declară până vineri, 19 decembrie.

Până luni, 22 decembrie, trebuie depuse formularele şi efectuate plăţile aferente obligaţiilor fiscale reprezentând impozitul pe venit reţinut la sursă, contribuţiile sociale şi TVA; plăţile anticipate privind impozitul pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei de asigurări sociale la sistemul public de pensii, toate aferente trimestrului IV; plata taxei anuale pentru autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc aferentă trimestrului următor; plata taxei pentru licenţă de organizare a jocurilor de noroc, aferentă anului 2014; plata taxei pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale; plata impozitului pe reprezentanţă, tranşa a II-a.

AGERPRES