Preşedintele ucrainean a semnat un decret fără precedent! Posturile vizate sunt ZIK, NewsOne şi 112, a căror emisie în Kiev a fost oprită imediat, transmite dpa-international.com

Interdicţia prevede retragerea licenţelor de emisie şi a frecvenţelor TV şi blocarea conturilor pentru o perioadă iniţială de cinci ani, a anunţat administraţia prezidenţială de la Kiev.

Preşedintele ucrainean a semnat un decret fără precedent

Şeful statului ucrainean a justificat măsura susţinând că respectivele posturi sunt o ameninţare pentru securitatea naţională şi răspândesc propagandă rusă. Posturile de televiziune respective erau considerate în Ucraina drept o portavoce a partidului pro-rus „Platforma Opoziţiei pentru Viaţă”.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, acest partid, care până acum a fost al doilea cel mai puternic din Ucraina, ar putea obţine cele mai multe voturi la alegerile parlamentare. Decretul prezidenţial semnat de Zelenski a pus în aplicare o decizie adoptată de Consiliul de Securitate Naţională.

Ucraina se așteaptă în 2021 la un împrumut de 2,2 miliarde de dolari de la FMI

În acest an, Ucraina se aşteaptă să primească de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) trei tranşe în valoare totală de 2,2 miliarde de dolari, a declarat luni guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, într-un interviu pentru Reuters, conform Agerpres.

Declaraţiile guvernatorului NBU dezvăluie, pentru prima dată, care sunt aşteptările autorităţilor de la Kiev, după ce au reluat discuţiile cu FMI în luna decembrie. Programul de asistenţă cu FMI a fost oprit anul trecut pe fondul îngrijorărilor instituţiei financiare internaţionale cu privire la ritmul reformelor în Ucraina.