Declin istoric în SUA. Departamentul Comerţului a anunţat joi că PIB-ul SUA s-a contractat cu 3,5% în 2020, cea mai slabă performanţă din 1946. Este prima scăderea anuală a economiei după declinul de 2,5% din 2009 şi vine după un avans de 2,2% în 2019, conform reuters.com

În ultimele trei luni din 2020, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 4%, în linie cu estimările analiştilor, după o creştere record, de 33,4%, în trimestrul trei, şi o scădere de 33,4% în trimestrul aprilie-iunie, cel mai grav declin înregistrat de SUA de la debutul publicării datelor statistice în 1947, arată sursa menționată.

Declin istoric în SUA

Datele privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul patru 2020 arată că revenirea din pandemie a pierdut viteză la finele anului trecut, pe fondul celui de-al doilea val de infecţii cu coronavirus şi al epuizării ajutoarelor guvernamentale.

Cel mai afectat de pandemie a fost sectorul serviciilor, unde lucrează cei cu salarii mai scăzute. Redresarea a fost condusă de piaţa imobiliară şi de industrie.

Perspectivele pentru 2021 nu sunt încurajatoare, deoarece redresarea nu se va consolida până când măsurile de sprijin nu-şi fac efectul, iar vaccinurile nu sunt distribuite şi nu sunt administrate pe scară largă, apreciază analiştii.

Aceştia avertizează că fără sprijin suplimentar economia riscă să se confrunte cu o nouă recesiune.

Mark Zandi, economist şef la Moody’s Analytics, estimează că economia SUA va înregistra în acest trimestru o creştere de 4,4% în ritm anual, dacă sunt extinse măsurile de sprijin.

La finele lunii decembrie erau încă 16 milioane de americani care se bazau pe alocaţiile de şomaj. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a avertizat miercuri că rata reală a şomajului se apropie de 10%, faţă de cifrele oficiale de 6,7%.

Pentru 2021, Fondul Monetar Internaţional (FMI) mizează pe o creştere de 5,1% a economiei americane, stimulată de ultimul plan de susţinere în valoare de 900 de miliarde de dolari adoptat la finele lunii decembrie. Ar fi vorba de cea mai puternică creştere anuală înregistrată de economia americană după 1984. În schimb, Rezerva Federală americană mizează pe o creştere de 4,2% în 2021 şi un avans de 3,2% în 2022.

Sursă foto: INQUAM / Octav Ganea