Când evaluează Rusia şi mişcările preşedintelui Putin, românii trebuie să fie atenţi şi să se aştepte "la ce este mai rău"

 

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară, într-un interviu la CNN, că România nu se teme de amestecul Rusiei în problemele interne, dar că atunci când evaluează Rusia şi mişcările preşedintelui Putin, românii trebuie să fie atenţi şi să se aştepte 'la ce este mai rău'.

Întrebat dacă se teme de o eventuală intervenţie rusă în România, Ponta a răspuns: 'Nu mă tem de asta. Noi am trăit timp de secole având vecini mari şi agresivi, ca Rusia, apoi Uniunea Sovietică, iar acum noua Rusie, care are sau foloseşte, mai mult sau mai puţin, aceleaşi metode ca în trecut. Îl avem aici pe vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden. Săptămâna trecută a fost secretarul-general al NATO, domnul Rasmussen. Aceasta dovedeşte mesajul puternic de angajare din partea Statelor Unite, din partea NATO pentru această parte a Europei, care este cea mai apropiată de Rusia şi de toate ameninţările'.

Şeful Guvernului a adăugat că România trebuie să fie foarte atentă când evaluează Rusia.

'Aş spune doar că atunci când este vorba de a gândi şi de a evalua Rusia şi mişcările preşedintelui, noi trebuie să fim întotdeauna foarte atenţi şi să ne aşteptăm la ce este mai rău. Pentru că anexarea ilegală a Crimeii este un fapt împlinit şi noi nu trebuie pur şi simplu să acceptam aceasta, deoarece atunci urmează să fie un nou pas, o altă situaţie ca aceasta, o altă ameninţare clară pentru Moldova, care este cel mai important vecin al României şi este o ţară care are, de asemenea, provocări. Noi trebuie să fim întotdeauna pregătiţi să fim independenţi din punct de vedere energetic, să fim foarte duri nu numai în declaraţii, dar să dovedim angajament pentru a nu lăsa Rusia să retraseze graniţele Europei folosind forţa sau şantajând alte ţări', a punctat prim-ministrul. AGERPRES