Nu mai este nevoie de semnătură. Senatul apropie digitalizarea justiției
Nu mai este nevoie de semnătură. Senatul a făcut un pas important spre digitalizarea justiției, adoptând o lege care simplifică modul în care documentele sunt depuse în instanțele de judecată.
Conform noii reglementări, actele transmise în format electronic nu vor mai necesita semnătura olografă pe fiecare pagină și nici mențiunea „conform cu originalul” scrisă manual.
În schimb, va fi suficientă semnătura electronică pentru întregul set de documente.

Eliminarea procedurilor birocratice învechite
Până acum, procedura impunea autentificarea manuală a fiecărei pagini a documentelor depuse, ceea ce genera întârzieri și complicații inutile atât pentru cetățeni, cât și pentru avocați și judecători.
Noua lege vine să elimine această povară birocratică, accelerând și eficientizând procesul judiciar.
Inițiativa legislativă a primit sprijin larg în Senat, cu 111 voturi „pentru” și fără voturi „împotrivă”, reflectând nevoia clară de modernizare a sistemului judiciar.
Deputatul USR Alex Dimitriu, unul dintre susținătorii proiectului, a subliniat că această modificare este un pas concret spre digitalizarea reală a proceselor civile.
„Digitalizăm pe bune procesul civil. Facem un prim pas pentru a scăpa de semnăturile și formalitățile inutile. Actele de care te folosești în instanță nu mai trebuie să fie semnate olograf pe fiecare pagină și scrisă mențiunea «conform cu originalul». Va fi suficientă trimiterea electronică a actelor semnate electronic”, a explicat deputatul USR Alex Dimitriu, avocat și secretar al Comisiei de constituționalitate din Camera Deputaților, dar şi unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ.
Nu mai este nevoie de semnătură. Legea face parte dintr-un efort mai amplu de reformare a justiției, susținut și prin fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență, care urmăresc să elimine piedicile inutile și să crească accesibilitatea sistemului pentru toți utilizatorii săi.
Oana Murariu, deputată și avocat, a remarcat că eliminarea formalităților redundante va aduce economii semnificative de timp pentru cetățeni, dar și pentru profesioniștii juridici, permițând concentrarea pe esența actului de justiție, nu pe hârtii și semnături fizice.
„Rezistența la nou se înfrânge prin înlăturarea barierelor legislative. Dacă un demers judiciar este comunicat prin e-mail, împreună cu actele pe care se bazează, semnătura electronică va produce efecte de asumare a conținutului tuturor actelor, fără a mai fi necesare alte formalități. Și oamenii mai scapă de un drum și timp pierdut”, a declarat Oana Murariu, deputată USR, avocat și membră a Comisiei juridice din Camera Deputaților.
Nu mai este nevoie de semnătură. Urmează votul decisiv în Camera Deputaților
Proiectul va ajunge acum la Camera Deputaților, unde urmează votul final. Dacă va fi adoptat și aici, România va face un pas important spre simplificarea procedurilor civile și un sistem de justiție mai accesibil și eficient, cu un impact pozitiv resimțit de toți cei implicați în procese judiciare.