Anunțul premierului Marcel Ciolacu despre salariile românilor: „Ca în Germania”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea unei reforme urgente în sistemul de impozitare a veniturilor salariale.

Potrivit liderului PSD, această reformă ar trebui să cuprindă deduceri din impozit pentru angajații care au copii, alături de introducerea salariului minim european. Înțelegem că o asemenea schimbare nu poate fi implementată peste noapte. Totuși, înainte de aceasta, salariul minim în România va înregistra o nouă creștere, începând cu 1 iulie 2024.

Planul premierului Marcel Ciolacu pentru angajații din România este clar: deduceri fiscale pentru cei care au copii și adoptarea salariului minim european.

Se încearcă reducerea migrării tinerilor

Reprezentanții PSD consideră că această măsură este imperativă, deoarece aproximativ o treime din forța de muncă din România primește salariul minim pe economie. În plus, pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea pentru antreprenori în privința viitoarelor ajustări ale salariului minim, PSD susține introducerea salariului minim european începând cu 1 ianuarie 2025.

”Toată lumea știe că impozitarea muncii e cea mai mare în România. Mai ales impozitarea muncii la veniturile mici. Asta face diferența, de fapt, între noi și Europa. O treime dintre români în acest moment sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

O reducere a impozitării pentru salariul minim pe economie, așa cum e în Germania și în toate țările civilizate, restul au o impozitare progresivă după anumite praguri, ar duce, de fapt, să mărim de la o treime, să ajungem la jumătate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la Antena 3 CNN.

Cu toate acestea, lucru subliniat de premierul Marcel Ciolacu, reforma trebuie să fie echilibrată și să țină cont de nevoile diferite ale categoriilor de venituri. Introducerea de deduceri la impozitarea muncii ar fi un sprijin real pentru dezvoltarea serviciilor cum ar fi sănătatea sau educația, se arată într-un comunicat al PSD.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu. SURSA FOTO: Capital.ro

”Din punctul meu de vedere, trebuie făcute deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii. Pentru că în acest moment, România, de exemplu, pilonul 2 de pensii, se mută o sumă din ce colectează statul în pilonul 2 de pensii, un lucru care duce o sustenabilitate a sistemului de pensii pe o perioadă medie și lungă. E un efort bugetar de peste 1% din PIB. Dar ai sănătatea. Ai educația. În toate statele, aici dezvolți serviciile private la sănătate, educație și pensii private. Faci deduceri din impozitarea muncii, astfel încât omul să-și facă asigurare privată de sănătate, să contribuie la pensii private și pentru școală, grădiniță, afterschool. Toate aceste lucruri trebuie deduse din impozitarea muncii”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Deduceri juste și echitabile

Deducerile trebuie să fie implementate într-un mod just și echitabil pentru a evita crearea unor noi discrepanțe între diversele categorii de venituri. Ciolacu subliniază importanța unei abordări progresive în această privință, care să ia în considerare capacitățile financiare individuale ale fiecărui cetățean român.

”Dacă scazi în acest moment paușal la toată lumea, e total incorect. Pentru că una e să ai venituri de 20.000 de lei și una e să ai venituri de 3500 de lei. De fapt creezi o discrepanță și mai mare între cei cu venituri mici și cei cu venituri mari și nu dezvolți, se stă pe servicii”, a completat Marcel Ciolacu.

PSD susține ferm introducerea salariului minim european în România, argumentând că această măsură ar putea contribui la retenția tinerilor în țară.

Pe agenda reformelor propuse de Marcel Ciolacu și Partidul Social Democrat se află și implementarea salariului minim european începând cu 1 ianuarie 2025. Această inițiativă ar oferi o perspectivă predictibilă pentru antreprenori, permițându-le să planifice din timp politica salarială pentru toți angajații lor.

”Mai mult, stabilirea unui astfel de mecanism de creștere anuală a salariului minim din România, în funcție de parametri economici obiectivi, va permite antreprenorilor să facă estimări mult mai exacte, cu privire la resursele financiare ce trebuie alocate, pe termen mediu și lung, pentru forța de muncă și pentru dezvoltarea afacerii”, mai precizează reprezentanții PSD.

PSD susține că introducerea salariului minim european ar avea multiple beneficii, inclusiv echilibrarea raportului dintre muncă și capital, reducerea decalajelor sociale prin majorarea salariilor mici și medii și asigurarea unei creșteri sustenabile a pensiilor pe termen mediu și lung.

Social-democrații evidențiază că această măsură ar putea influența decizia tinerilor de a rămâne în țară, întrucât nemulțumirea față de discrepanța salarială între România și Uniunea Europeană este unul dintre motivele principale pentru plecarea acestora.

Prin urmare, PSD crede că oferirea unor salarii decente, comparabile cu cele din Uniunea Europeană, ar putea să descurajeze emigrarea tinerilor. Primul pas în implementarea acestei politici, conform planului propus de PSD și Marcel Ciolacu, va fi realizat începând cu 1 iulie 2024, când salariul minim va fi majorat cu 400 de lei, ajungând la 3.700 de lei brut. Astfel, salariul minim din ianuarie va fi calculat în funcție de salariul mediu în plată.