În acest context, se ia în calcul închiderea definitivă a serviciului asigurat de Energoterm, compania de termoficare din municipiul Tulcea, care mai deservește aproximativ 6.000 de clienți.

Primăria din Tulcea suportă 60% din costul facturilor plătite de populație

Decizia ar fi justificată de pierderile anuale foarte mari generate de sistemul actual, pierderi estimate la milioane de euro. În prezent, Primăria suportă 60% din costul facturilor plătite de populație, o povară considerată nesustenabilă pe termen lung. Potrivit autorităților, chiar și o investiție de aproape 140 de milioane de euro, evaluată într-un studiu derulat în ultimii doi ani, ar aduce doar îmbunătățiri modeste, fără să asigure eficiența dorită.

În acest context, primăria propune un plan de tranziție pentru populație. Clienții actuali ai Energoterm ar urma să primească un sprijin financiar pentru a-și monta centrale de apartament, aparate de aer condiționat sau alte surse individuale de încălzire.

„Bugetul municipiului Tulcea nu mai poate suporta costurile generate de sistemul centralizat de termoficare. Pierderile anuale sunt de ordinul milioanelor de euro, în condițiile în care Primăria subvenționează cu 60% facturile plătite de tulceni. Sistemul de termoficare nu poate fi modernizat, pentru a deveni mai eficient”, a transmis primarul din Tulcea.

Tulcea
SURSA FOTO: Dreamstime

Nu a fost stabilită suma exactă pe care o va primi fiecare beneficiar

Deocamdată, nu a fost stabilită suma exactă pe care o va primi fiecare beneficiar, dar autoritățile locale doresc ca întregul proces – inclusiv acordarea subvențiilor – să fie finalizat până la sfârșitul lunii iunie.

„După ce această echipă de specialiști va analiza posibilitățile de funcționare ale agentului termic pentru perioada următoare, va face propuneri Primăriei și Consiliului local. Dacă se va decide închiderea furnizării agentului termic și închiderea societății, Primăria și Consiliul vor pune la dispoziția persoanelor fizice afectate măsuri compensatorii. Printre măsurile luate și de alte municipalități, este și acordarea unei sume familiilor care nu au alt mod de a se încălzi, banii urmând să fie alocați pentru a-și achiziționa centrale pe gaz sau sisteme de aerisire pentru căldură”, a declarat primarul Ștefan Ilie pentru Agerpres.

Obiectivul municipalității este ca toți cei afectați să aibă suficient timp pentru a-și instala alternativele de încălzire înainte de venirea sezonului rece. Astfel, în cazul în care Energoterm își va înceta oficial activitatea, locuitorii nu vor fi luați prin surprindere, iar tranziția la soluții individuale va putea fi realizată într-un mod cât mai organizat.